Boerderij VoorzorgWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer:  Monumentale bomen.

In Zoetermeer staan een aantal bomen die op verschillende redenen monumentaal zijn. In een document van de gemeente met daarin een overzicht van deze bomen staat bijvoorbeeld een fijnbladige Es genoemd op de hoek van de Van Goghstraat en de Vermeerstraat in het Dorp. Deze is monumentaal omdat het een beeldbepalende boom is die sinds 1950 op deze plaats staat.

Maar er zijn ook veel oudere bomen in de stad te vinden. Zo staat er aan de Rokkeveenseweg 20 t/m 42 a een Es die daar geplant is in 1930. Op het terrein van ’t oude huys in de Dorpsstraat staat een Witte Paardenkastanje uit 1910. En aan de Vlamingstraat, naar herenhuis Akkerlust, staat een Zomereik die geplant is in 1905.

Wil je nog verder terug in de tijd, dan staat er bij boerderij Kahnlust aan de Voorweg 54 een Bruine Beuk die geplant is in 1890. Bij het viaduct van de Randstadrail over het Jagerspad in Meerzicht staat een Witte Paardenkastanje die in 1885 geplant is. En tot slot dat er bij boerderij Voorzorg aan de Voorweg 125 een Linde die daar staat sinds 1855, al bijna 170 jaar!

VraagtekenWil je weten wanneer een boom bij jou in de straat is geplant en wat voor een boom het is? Dan kan je kijken op de digitale kaart op https://stadsatlas.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=16df49d4bf4b46829507dfd8c756699c

Foto: Boerderij Voorzorg; stadsarchief Zoetermeer / HGOS / Geheugen van Zoetermeer; fotograaf: Jansen, A. (Ad)

Bronnen:
https://docreader.readspeaker.com/docreader/?jsmode=1&cid=5125&lang=nl&url=https%3A%2F%2Fcuatro.sim-cdn.nl%2Fzoetermeer%2Fuploads%2Foverzicht-monumentale-bomen-zoetermeer-augustus-2019-.pdf%3Fcb%3DYKPk5SIo&page=19

Bomen in de stad | Gemeente Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-