doop Meervaarder 4

Wethouder Patrick van Domburg wenst met een flinke scheut champagne de Meervaarder een behouden vaart!

Het idee ontstond enkele jaren geleden, toen Ernst Rob met zijn bootje een vaartocht van Zoetermeer naar Den Haag maakte en aan Viviëne Brevé liet zien hoe mooi de natuur vanaf het water is. Het leuke initiatief groeide uit tot Stichting Rondvaart Zoetermeer en resulteerde woensdagmiddag 17 juli in de doop en de eerste tocht van rondvaartboot ‘de Meervaarder’.

doop Meervaarder 5Schippers en gidsen zijn allemaal vrijwilligers. Onderweg wordt door de gidsen verteld over de geschiedenis van de polder en de natuur die te zien is. Leo Vlaar, Gerard Scholtes en Viviëne Brevé zijn als gidsen opgeleid. Benno Veldman en Henk Toet zijn de schippers.

Ernst vertelt: “Het is een uniek landschap, dat je vanaf het water nóg beter kunt zien! Je vaart namelijk steeds zo’n 3 tot 3,5 meter boven het land, wat een prachtig uitzicht oplevert. Tijdens de tocht beleef je het landschap nog intenser door de verhalen van de gidsen. Verderop in de polder is bijvoorbeeld in de oorlog een vliegtuig neergestort.”

Met dit unieke initiatief is Zoetermeer een beleving rijker. Want hoe spannend is het niet om Zoetermeer ook vanaf het water te beleven. Die mogelijkheid komt er nu Zoetermeer ook de waterwegen wil benutten om de stad beter met de omgeving te verbinden. Daarom startte Zoetermeer vorig jaar samen met Stichting Ooievaart uit Den Haag een pilot om vaartochten te houden tussen Zoetermeer en Vlietlanden.

doop Meervaarder 10Deze proef verliep zeer succesvol en de belangstelling was boven verwachting. Besloten werd om hier een vast toeristisch onderdeel van Zoetermeer te maken. Daarvoor is samen met Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer en Stichting de Ooievaart uit Den Haag een Zoetermeerse stichting opgericht.

Onder deskundige begeleiding van Stichting de Ooievaart gaat Stichting Rondvaart Zoetermeer rondvaarten verzorgen van en naar den Haag en in de directe omgeving van Zoetermeer. De geschikte rondvaartboot met de toepasselijke naam ‘De Meervaarder’ is aangeschaft door financiële steun van ondermeer Fonds 1818.

De Meervaarder is een grote boot en ook te boeken voor groepen. Ook is de boot rolstoeltoegankelijk en kan men fietsen meenemen. Op www.rondvaartzoetermeer.nl kunt u het programma bekijken en tickets boeken.

doop Meervaarder 6 doop Meervaarder 12
  Ernst Rob stond aan de wieg van het Meervaarder project

Alle Foto's: Kees van Veen

-advertenties-

-goede doel-