WIJ ZIJN ZOETERMEER: BURGERPARTICIPATIE IN BEWEGING?

WZZ-rechtsEnkele weken geleden is ‘Wij Zijn Zoetermeer!’ gestart vanwege de slechte Zoetermeerse burgerparticipatie. De officiële indiening van het burgerinitiatief is op maandag 15 juli. Dan zal het burgerinitiatief aan de burgemeester, als voorzitter van het college, en de raad worden overhandigd.

Wij zijn Zoetermeer vindt de burgerparticipatie in Zoetermeer onvoldoende, en verwacht dat de kadernota en de daaruit volgende samenspraakwijzer onvoldoende verandering zal brengen.

 

Echte oplossingen gevraagd

De kadernota Samenspraak heeft een aantal kernproblemen volgens WZZ. Allereerst is er alleen sprake van een ambitie om het beter te doen en dat is te vrijblijvend. Daarnaast streeft de gemeente weliswaar naar het hoogst haalbare niveau van de samenspraakladder, maar alleen - net zoals nu - als beleid en projecten zich er voor lenen.

Participatie zou een vanzelfsprekend onderdeel van de bestuursorganisatie- en cultuur moeten worden. Het gemeentebestuur zou als opdrachtgever moeten toezien op participatie, maar een aanzet van een sanctiebeleid ontbreekt in de nota.

Burgers controleren

Wij Zijn Zoetermeer vindt het belangrijk dat er nu snel concrete, toetsbare en vooral afrekenbare veranderingen worden aangebracht. Dat moet voor 9 september, want dan behandelt de gemeenteraad de Kadernota én het burgerinitiatief. Zij verwachten veranderingen in de manier waarop de participatie wordt ingericht, maar vooral ook in de organisatiecultuur van de gemeente Zoetermeer. In het burgerinitiatief wordt uitgegaan van participatie die nadrukkelijk wordt bewaakt door een toezichthoudend orgaan dat voor een wezenlijk deel uit burgers bestaat.

Lees het burgerinitiatief op www.wijzijnzoetermeer.nl.

-advertenties-

-goede doel-