20230225 37117
Het kunstwerk Intercommunication van Jeffrey Shaw is gerenoveerd. Het zal ’s avonds weer een blikvanger zijn aan de gevel van het Stadstheater in Zoetermeer en met lichtgevende letters een boodschap doorgeven.


Het kunstwerk werd zaterdag 25 februari weer in werking gezet door wethouder Wim Blansjaar en kunstenaar Jeffrey Shaw. Dit viel samen met de viering van het 30-jarig jubileum van het Stadstheater.

 20230225 37111  20230225 37123


Intercommunication

Kunstenaar Jeffrey Shaw bekijkt IntercommunicationHet kunstwerk is in 1992 aangebracht op de gevel van het Stadstheater. Enkele jaren na de onthulling ervan, bleek het niet meer mogelijk de gekleurde lichtjes te laten branden. Hilko Folkeringa, directeur Stadstheater: “Er is een aantal keer geprobeerd om het kunstwerk te herstellen, maar dit is eerder niet gelukt. De software was geprogrammeerd op een oude Commodore computer en die kregen ze niet meer aan de praat.”
Veel toeschouwers hadden het kunstwerk dan ook niet eerder werkend gezien. De meeste Zoetermeerders kenden het kunstwerk wel, maar dan zonder de oplichtende letters.

Bij de huidige restauratie van het kunstwerk is, dankzij de inzet van Kunstwacht en de technici van het Stadstheater, een nieuw besturingssysteem gebruikt.
Het kunstwerk bestaat uit 99 grote LED alfanumerieke units. Deze zijn in 1992 in een 11 x 9 raster op de voorgevel gemonteerd. Net als op een gewoon nieuwsbord scrolt tekstuele informatie door deze alfanumerieke elementen, maar deze installatie is niet alledaags. Omdat de LED units vrij ver uit elkaar gemonteerd zijn, wordt de geprojecteerde informatie gedeconstrueerd tot een sculpturaal en esthetisch beeld waarbij geanimeerde deeltjes van woorden en zinnen in en uit de gevel lijken te weven. Het is niet de bedoeling dat het kunstwerk functioneert als een lichtkrant, maar de bewegende letters maken het kunstwerk.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-