Verkiezingsdebat Zoetermeer in debat Op 20 februari vond een debat plaats in de Raadzaal van Stadhuis-Forum in Zoetermeer. Ruim honderd eerstejaars studenten van de opleiding Onderwijsassistent en Pedagogisch medewerker van mboRijnland deden mee aan het debat, in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.

Verkiezingsdebat Zoetermeer groepsfotoHet debat was een samenwerking tussen mboRijnland, het Debatbureau en de gemeente Zoetermeer. Burgemeester Bezuijen van de gemeente Zoetermeer opende de debatochtend en vroeg aan de studenten wie erover dacht om de politiek in te gaan. Er werden geen vingers opgestoken. “Geeft niks. Toen ik 25 was, was ik ook niet met politiek bezig maar met zaken als sporten en uitgaan. Maar daarna kreeg ik steeds meer door dat ik zelf ook invloed kon uitoefenen op hoe dingen geregeld worden in de stad. Ik wilde meedenken en meewerken aan de plannen die bijdragen aan een goede samenleving”, aldus de burgemeester.

Debatteren in teams

De studenten werden verdeeld in groepen van acht deelnemers. Elke groep kreeg de gelegenheid om argumenten vóór of tegen één van de vijf stellingen te formuleren. Vervolgens gingen de teams in verschillende debatrondes met elkaar in debat over actuele thema's.

Stellingen waar de studenten mee aan de slag gingen waren bijvoorbeeld: ‘er is meer toezicht nodig voor de veiligheid op straat’, 'Zoetermeer moet natuur opofferen voor woningen' en 'docenten moeten met voorrang een huurwoning krijgen'.

 

Verkiezingsdebat Zoetermeer een van de winnende teams goud Verkiezingsdebat Zoetermeer een van de winnende teams zilver Pit en passie

Frits Bloemberg, directeur Debatbureau: “De studenten debatteerden met pit en passie en zijn duidelijk betrokken bij politieke thema’s. Hopelijk is het voor hen een aansporing om meer te doen met burgerschap in hun eigen onderwijs en blijven ze zich uitspreken over politieke onderwerpen.”

Team B en D debatteerden uiteindelijk met elkaar in de finale. Team D kwam als winnaar uit de bus en verliet het Stadhuis met de gouden beker, overhandigd door raadslid Rigaud Markes. Team B mocht de zilveren beker in ontvangst nemen uit handen van raadslid Yvonne Bink.

Foto links: het winnende team met de gouden beker. Foto rechts: het team dat als 2e eindigde, met de zilveren beker.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-