WhatsApp Image 2023 02 13 at 16.41.57Dit jaar start in het Bentwoud de aanleg van een mountainbikeroute. Zoetermeerder Roeland van Ittersum is penningmeester van de stichting MTB Bentwoud en kan niet wachten om met zijn kinderen het parcours te ontdekken: “Het is wel de bedoeling dat we het straks met zijn allen gaan uitproberen.”

Aanhaken bij het bestuur

Roeland besloot bestuurslid te worden nadat hij een oproep van de initiatiefnemers zag op een MTB-forum dat hij al een tijd volgde. “Het was nu of nooit, las ik. Er moest een stichting worden opgericht om verder te komen en er waren bestuursleden nodig. In plaats van af te wachten besloot ik aan te haken.” Als penningmeester, dus. Die rol past Roeland naar eigen zeggen het beste, aangezien hij als ICT’er al in een wereld van cijfers leeft.

 

WhatsApp Image 2023 02 13 at 16.41.58 2Bentwoud trekt Roeland naar Zoetermeer

Roeland heeft een goede band met het Bentwoud. De aanleg van het natuurgebied was voor hem een belangrijke reden om vanuit Rijswijk naar Oosterheem te verhuizen, waardoor hij al vanaf het begin de groei van de groene oase meemaakt. Hij wandelt en skeelert er graag, maar vindt het ook een heerlijke plek om te spelen met zijn kinderen of om met een picknick van de rust te genieten. Roeland had als mountainbiker altijd al het idee dat een MTB-route goed in het gebied zou passen. Hij is dan ook blij dat hij nu bijdraagt aan de realisatie ervan. "Cijfers liggen mij wel, maar als we straks gaan aanleggen, dan kan ik de handen uit de mouwen steken."

 

Niet zomaar een route

Het doel is om een parcours aan te leggen dat voor iedereen geschikt is. "Een laagdrempelige mountainbikeroute waar ook de kinderen gebruik van kunnen maken, dat voegt echt wat toe aan het aanbod in de regio. De basis is een 3,5 kilometer lange route met veel 'flow' en verschillende kombochten. Een kombocht heeft een hellingsgraad, waardoor je er harder doorheen kan. Als het budget het toelaat kunnen we uitdagende elementen toevoegen voor gevorderden, eventueel in een tweede fase. We denken dan aan houten obstakels en een rock garden, bijvoorbeeld.” Roeland kijkt naar een veld dat ingesloten wordt door de parkeerplaats en een hoge boompartij. "Hier willen we uiteindelijk ook een 'pumptrack' (zie foto) voor wat spektakel en uitdaging."

Bikepark Terhorst 02 scaled   DJI 0106
Een voorbeeld van een pumptrack met kombocht De locatie van het MTB parcours


Uniek is ook het brede maatschappelijke karakter van het project. Donaties maken de realisatie straks mogelijk, bedrijven in de regio zoals hoveniers hebben materiaal ter beschikking gesteld en de organisatie hoopt dat veel liefhebbers mee gaan helpen bij het bouwen.

"We zijn daarnaast in gesprek met scholen en opleidingen over verschillende soorten bijdragen. Met muurschilderingen in de tunnel, waar de route doorheen gaat, willen we de natuurlijke en historische aspecten (de route gaat langs de restanten van de 400 jaar oude Hildam, red.) op een bijzondere manier uitlichten. Dat maakt het educatief ook interessanter dan alleen maar een bordje." 

 

basic34910 1170x878Ruimte voor de natuur

De route is uitgezet in een stuk waar geen wandel- of fietspaden lopen, er was dus veel mogelijk bij het ontwerp. Wel is er rekening gehouden met de aanwezige natuur. Roeland wijst naar een muurtje aan de oever van een waterpartij. "In die wand kunnen ijsvogels nestelen. We hebben wat afstand moeten houden bij het uitzetten van de route." Ook voor een vossenhol moest de route iets aangepast worden.

 

Aanleg start dit jaar

De volgende stap is de aanleg, die dit jaar start wanneer een belangrijke subsidie van de gemeente Alphen aan den Rijn binnen is. Ook hier speelt de natuur een belangrijke rol: tijdens het broedseizoen laten de bouwers de vogels met rust.

Roeland merkt dat de route leeft in Zoetermeer. Op social media krijgt hij veel positieve reacties en hij heeft dan er dan ook vertrouwen in dat er veel stadsgenoten op gaan rondrijden. "Zeker omdat de route voor kinderen geschikt is. Een laagdrempelige route is echt een toegevoegde waarde voor het aanbod in de regio." Met de route aan de horizon ziet Roeland 'zijn' Bentwoud stukje bij beetje volwassener worden. Of hij zijn opgroeiende kinderen hier al ziet rondrijden op de route die hij heeft helpen bouwen? Een nieuwe familie-activiteit ziet hij wel zitten: "Het is wel de bedoeling dat we dit met zijn allen gaan uitproberen."

Voor de realisatie van het parcours is de stichting afhankelijk van donaties. Doneren kan op www.mtbbentwoud.com

 Tekst: Lo van Eck

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-