DSC00106a wDe eerste wintermaand toonde zich weer eens van haar koude kant. Er werd zelfs geschaatst, maar lang duurde dat niet, want met name op oudejaarsdag werd het gewoon weer ‘warm’.

Meteen vanaf de eerste paar dagen van de kerstmaand voerde een gure noordoostenwind koude lucht aan die het bij een paar graden boven nul voor gezien hield. Rond de 7e veerde het kwik wat op naar een graad of zeven overdag en kwam de zon er weer bij. Maar daarna werd het met de dag opnieuw kouder en vanaf de 10e begon het ’s nachts al wat te vriezen.

 

Een heuse vorstperiode inclusief schaatsijs en ijzel

Vanaf vooral maandag de 12e tot en met zondag de 18e kregen we zodoende een weekje met flinke ijsgroei. De zon deed daarbij meestal goede zaken en omdat ook de wind wegviel werd het mooi (schaats)weer. Op de 13e bleef het in Zoetermeer de hele dag onder nul en scoorden we dus een zogenaamde ijsdag wat trouwens de enige was van heel 2022! Op de 16e werd het nog even een graad of zes, maar na flink wat zon overdag loosde aan het eind van de middag een forse bui flink wat regen op de bevroren ondergrond. Dat leidde tot ijzel en spiegelgladde wegen in onze stad en daar waar niet werd gestrooid kon je een paar dagen zowat schaatsen op de trottoirs en straten. Op zondag de 18e viel het doek voor deze vorstperiode nadat het in de vroege ochtend nog ruim 5 tot 6 graden had gevroren. Dit was de koudste nacht van de maand in Zoetermeer.

 DSC00091a w  DSC00126a w

(Zeer) zacht slotstuk

DSC00130a wNa de pittige kou werd het op de 19e alweer ruim tien graden. Het slot van december werd beheerst door oceaandepressies en bracht dus veel zacht en regenachtig weer. Dat was ook het geval met de kerstdagen en zeker op oudejaarsdag toen wel heel zachte lucht Zoetermeer bereikte. Het werd hier maar liefst 15 graden, veruit de hoogste waarde van deze qua weer gedenkwaardige kerstmaand.

 

December was iets te koud

Wat betreft de temperatuur viel de eerste wintermaand, vooral door de vorstperiode, iets te koud uit. Qua neerslag scoorde deze maand wat meer dan normaal, wat vooral kwam door de overvloedige regenval (30 mm) op oudejaarsdag. En tot slot scheen de zon iets meer dan gewoonlijk het geval is en daarmee was het de 11e opeenvolgende (zeer) zonnige maand!

 

DSC00128a w2022 was onwaarschijnlijk zonnig

Terugkijkend op het afgelopen jaar liet vooral het nieuwe klimaat zich opnieuw stevig gelden: het werd veruit het zonnigste jaar ooit gemeten. Ook opmerkelijk was wat dat betreft dat we op 19 juli met bijna 37 graden de op een na warmste dag ooit in onze stad gemeten, scoorden. En het was ook bijzonder dat we voor het eerst sinds twaalf jaar weer een echte vorstperiode in december hadden. En tot slot: we hadden in februari liefst drie stormen binnen één week!

 

Januari begint wisselvallig

De eerste maand van 2023 gaat vooralsnog op dezelfde voet verder als eind december, namelijk met zacht en wisselvallig weer. Een overgang naar winterweer zit er voorlopig niet in. Maar dat kan later in de maand natuurlijk wel gebeuren, kijk maar hoe december ons wat dat betreft toch wel wat verraste.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-