Sint in Zoetermeerse gemeenteraad 1

Foto: Sinterklaas met naast Piet de wethouder van cultuur Wim Blansjaar

Sinterklaas wilde maandag 28 november inspreken bij de raadsvergadering. Hij maakt zich zorgen over de sluiting van Museum De Voorde. Deze opvallende actie bracht een discussie op gang, want het is niet gebruikelijk dat de Sint inspreekt. Het inspreken kreeg een onverwachte wending.

Het was een bijzonder moment toen Sinterklaas het gemeentehuis binnenkwam met zijn MuziekPiet om te willen inspreken in de raadsvergadering. Natuurlijk werd hij hartelijk ontvangen. De Sint die onze lokale volksvertegenwoordiging toe wil spreken is zeer uitzonderlijk en daarom werd de burgemeester gevraagd of dit toegestaan is. De goedheiligman wilde zijn zorgen uiten over de sluiting van museum De Voorde. De gemeente stopt de subsidie voor het museum, waarop een aantal inwoners een aanvraag tot referendum zijn gestart.


Geen spreektijd voor de man in tabberd

Sint in Zoetermeerse gemeenteraad 2Peter Vergers van het actiecomité 'Red het Museum' zegt hierover: "Het is naar ons weten nog nooit voorgekomen dat Sinterklaas ingesproken heeft in de Zoetermeerse gemeenteraad. De Sint wilde niet alleen spreken over de sluiting van het museum, maar bracht ook een cadeau mee. Hij zou een doos vol handtekeningen meegebracht hebben, maar dit kunnen wij niet bevestigen."

Volgens het comité zou Sinterklaas niet mogen inspreken in een tabberd. Een discussie hierover was het gevolg en deze kreeg een plotselinge wending.

Technisch gezien

Sint in Zoetermeerse gemeenteraad 3Of de Sint uiteindelijk wel of niet had gesproken in de raad zullen wij nooit weten. De vergadering kon niet starten door technische problemen. De griffie laat weten dat de hele installatie niet werkte. Zowel de video als het geluid weigerden dienst. De gemeente is verplicht om raadsvergaderingen openbaar toegankelijk te laten zijn voor de inwoners. Ook konden de raadsleden elkaar niet goed verstaan zonder geluidsversterking. Zowel de raadsleden als Sinterklaas verlieten het Stadhuis. Dit natuurlijk niet zonder dat de Sint chocoladeletters had uitgedeeld. 
Het cadeau, de doos met handtekeningen, werd niet aan de burgemeester overhandigd. Of dit op een later moment wel gaat gebeuren is op dit moment onduidelijk.

 Foto's: Gerard van Warmerdam

 Lees ook:
Opzet-museum-de-Voorde-in-2015-eigen-keus-gemeenteraad

Verzoek-tot-referendum-voor-museum-de-Voorde

-advertenties-

-goede doel-