nederlands thriller festival 2021 stadstheater zoetermeer 103Van zondag 30 oktober tot en met zondag 6 november staat de 14e editie van het Nederlands Thrillerfestival gepland. En traditiegetrouw start dit festival op zondag 30 oktober met een Boekenfestival en de uitreiking van de MAX Gouden, Zilveren en Bronzen Vleermuis 2022.

In totaal zijn tot en met de sluitingsdatum van 31 augustus 36 auteurs door hun uitgeverij of henzelf voorgedragen voor de MAX Gouden Vleermuis 2022. De eerste stap van beoordeling door de jury is het vaststellen van een longlist (15 auteurs) van genomineerden. De tweede stap zal 01 oktober zijn: het vaststellen van een shortlist van maximaal zes auteurs. De uiteindelijke winnaars wordt tijdens het Boekenfestival op 30 oktober a.s. bekend gemaakt.

 

MAX Gouden Vleermuis 2022

thrillerfestivalDe jury voor de MAX Gouden Vleermuis 2022, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), Heleen van der Velde en Guy Doms heeft de longlist van genomineerden bekend gemaakt:
Jo Claes (Belgische auteur), Christian De Coninck (Belgische auteur), Toni Coppers (Belgische auteur), Jan Van der Cruysse (Belgische auteur), Arne Dahl (Zweedse auteur), Guido Eekhaut (Belgische auteur), R.J. Ellory (Britse auteur), Helen Fields (Britse auteur), Nicci French (Britse auteur), Corine Hartman (Nederlandse auteur), Linda Jansma (Nederlandse auteur), Liza Marklund (Zweedse auteur), Linda van Rijn (Nederlandse auteur), Anders Roslund (Noorse auteur) en Hilde Vandermeeren (Belgische auteur).

 

MAX Zilveren Vleermuis 2022

In 2021 werd door de Stichting Nederlands Thrillerfestival voor het eerst ook de MAX Zilveren Vleermuis uitgereikt voor de beste thriller van het jaar. Direct was er al een mooie winnaar die het spits afbeet, namelijk Minnaar van Ilse Ruijters. Dit boek kreeg van de jury unaniem de hoogste score.

Het juryteam, bestaande uit 22 fervente liefhebbers van het spannende boek heeft zich maandenlang op uiterst serieuze wijze beziggehouden met het lezen en beoordelen van de aangemelde boeken.

Genomineerd voor de MAX Zilveren Vleermuis 2022 zijn: Anna V. (auteur Arjan Alberts), Box
(Läckberg & Fexeus), De weduwen (Pascal Engman), Drie vrouwen (Anders Roslund), Het verkeerde meisje (Angelique Haak), Jager in de nacht (Chris Carter), Novitsjok (Fedor de Groot), Onbreekbaar (Marieke Damen), Perfecte misdaad (Helen Fields), Perfecte moord (Helen Fields), Smeulend vuur (Arnaldur Indriδason), Vuurduivel (Nathalie Pagie), We beginnen bij het einde (Chris Whitaker), Win win (Jan Van der Cruysse), Wraak (Christian De Coninck).

 

Longlist MAX Bronzen Vleermuis 2022

 Voor de derde keer wordt dit jaar voor deze debuutprijs gestreden bij het Nederlands Thrillerfestival: de MAX Bronzen Vleermuis. En ook nu bestonden de inzendingen uit een groot scala van nieuwe auteurs die vol spanning uitkijken naar de resultaten van hun eerste thriller. De jury heeft alle inzendingen met grote aandacht gelezen en met even grote nauwkeurigheid hun oordeel samengesteld.

Het juryteam, bestaande uit 22 fervente liefhebbers van het spannende boek heeft zich maandenlang op uiterst serieuze wijze beziggehouden met het lezen en beoordelen van de aangemelde boeken.  Na zorgvuldige weging zijn de 15 onderstaande boeken door de jury op de longlist geplaatst: Alias Emma (Ava Glass), De echoman (Sam Holland), Duivelsdal (Ulrika Rolfsdotter), Een laatste uitweg (S.A. Coby), Mayday (Grethe Bøe), Musserts schaduw (John Kuipers), Opgeruimd staat netjes (Veria Kurian), Perfecte echtgenote (Darby Kane), Portland (Ramon van Huffelen), Sønderho (Fedor de Groot), Waar rook is (Björn Paqualin), Wantrouwen (Jochen Appeldoorn), Zestien paarden (Greg Buchanan), Zeventien (John Brownlow), Zonder schuld (Dana Smid).

Foto: de winnares van de Gouden Vleermuis 2022, Loes den Hollander.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-