Zoetermeerlijn mieke kaashoek rond80 60Toen 60 jaar geleden de plannen voor de nieuwe stad Zoetermeer werden gemaakt, was de infrastructuur een belangrijk onderdeel. De hoofdwegen, de spoorlijn (Zoetermeerlijn, de Sprinter) en de fietspaden bepalen nog steeds de structuur van de stad.

Tijdens de lezing van het ArchitectuurPunt ‘Van Zoetermeerlijn tot hubs en deelfietsen’ op 21 september aanstaande, vertelt Hans Gosselink over de geschiedenis van de unieke Sprinter en en kijken we vooruit naar het vervoer van de toekomst met Jasper Ouwens, adviseur mobiliteit bij Sweco.

Zoetermeerlijn, uniek openbaar vervoer voor groeistad Zoetermeer

Na een lange voorbereiding startte de bouw van de Zoetermeerlijn officieel in 1972. De eerste spoorlijn sinds WOII en de eerste stadslijn, echt een pioniersproject. De Nederlandse Spoorwegen (NS) exploiteerde deze spoorlijn van 1977 tot 2006. Deze nieuwe spoorlijn was (in zijn begintijd) uniek. Zowel wat betreft rollend materieel, de ’Sprinter’, traject, spoorbanen, als de integratie met de groeistad Zoetermeer. De lijn voorzag in het openbaar vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer met een omgeklapt lus traject in Zoetermeer.

In de lezing zal aandacht worden besteed aan verschillende aspecten: voorbereidingen en onderhandelingen, bouw, materieel en traject keuzes, integratie met de stad, ervaringen van NS en reizigers, maar ook wat er heeft moeten wijken voor deze spoorlijn. Hans Gosselink dook in de geschiedenis van de Zoetermeerlijn en maakte de tentoonstelling hierover bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Vervoer in de toekomst

Sinds 2006 wordt deze openbare vervoer voorziening van de Zoetermeerlijn door Randstadrail verzorgd. Ook is de lijn doorgetrokken naar Oosterheem en recent station Lansingerland Zoetermeer.

Wat heeft de toekomst nog meer voor ons in petto? Jasper Ouwens houdt zich bezig met deelmobiliteit, mobiliteitshubs en andere nieuwe vormen van vervoer. Zodat iedereen zich, misschien ook wel zonder auto, gemakkelijk en snel kan verplaatsen.

Datum: woensdag 21 september 2022, van 19.30 – 21.00 uur in het Forum/bibliotheek, Podium. De lezing kan worden bijgewoond in het Forum en is ook online te volgen.

Informatie en aanmelden: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/zoetermeer-groeit- online-lezing-03-van-zoetermeerlijn-tot-hubs-en-deelfietsen/

Foto: Station Meerzicht met de sprinter omstreeks 1980.

Foto: Mieke Kaashoek, Beeldbank Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-