verwarming knopDe gemeente gaat energiecoaches en fixers inzetten om energiearmoede te bestrijden bij de lagere inkomens. Coaches geven advies, de fixers kunnen meteen ter plekke energiebesparende maatregelen nemen, zoals het plakken van tochtstrips of aanbrengen van radiatorfolie.

De gemeente krijgt vanuit het rijk 1,4 miljoen euro om vooral de lagere inkomens te ondersteunen in de energiecrisis. Wethouder Bouke Velzen: “We doen wat we kunnen, maar ik ben me ervan bewust dat dit nog steeds een druppel op de gloeiende plaat is. We gaan zo snel mogelijk starten, de aanbesteding is al gestart.”

Een energiefixer kan bijvoorbeeld meteen tijdens het bezoek aan een woning enkele veel voorkomende problemen aanpakken, zoals tochtstrips, radiatorfolie, maar ook het installeren van een energie display, waardoor mensen meer inzicht krijgen in hun energieverbruik. Velzen: “We hopen dat dit ook bijdraagt in bewustzijn hoe er beter met energie omgegaan kan worden.”

 

Doelgroep

De doelgroep is afgebakend op de lagere inkomens, grofweg de groep die ook in aanmerking komt voor de Zoetermeerpas. Dit zijn ongeveer 2250 huishoudens in Zoetermeer. Wethouder Velzen: “We zijn ons er zeker van bewust dat ook de middeninkomens in grote problemen kunnen komen, maar dat is zo’n grote groep, dat moeten we vanuit het Rijk aanpakken.” Mensen die buiten deze regeling vallen kunnen wel terecht voor advies over energiebesparing bij het Energieloket van de gemeente: https://energieloketzoetermeer.nl/
Met de woningcorporaties is de gemeente ook in overleg over het combineren van groot onderhoud met verduurzaming.

 

SPUK gelden

Het benodigde geld voor de energiebesparende maatregelen komt uit de SPUK regeling van het Rijk. De specifieke uitkering (SPUK) kan ingezet worden om energiearmoede te bestrijden. Het geld mag niet direct aan huishoudens worden gegeven, zij krijgen al compensatie vanuit het Rijk voor de hoge energiekosten. In eerste instantie zou er ook geld worden gereserveerd voor adviezen voor woningeigenaren, via de VVE’s, en een witgoedregeling om bijvoorbeeld een zuinige wasmachine aan te schaffen. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad ervoor gekozen om het gehele bedrag van het Rijk, 1,4 miljoen euro, te besteden aan de energiecoaches en fixers om vooral de lagere inkomens te kunnen helpen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-