Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Stap naar de taptoe toe.

20180427 126138De jaren vijftig en zestig kenmerkten zich o.a. door een fanfareorkest dat in elk dorp in Nederland wel aanwezig was, soms wel twee, een katholieke en een gereformeerde fanfare. In de steden stonden vaak nog meer dan twee kerken, dus tel uit je contributie voor de toeterij. Menigeen heeft in die tijd noten leren lezen en spelen in dat verenigingsverband. Wangen bollen, longen teisteren en vingers krommen kon nog onbeperkt geoefend worden want de buren deden het ook. Trommelstokken testen op sterkte? Geen probleem. Thans moet je bij de buren op je knieƫn smeken of er geoefend mag worden of de rechter, al dan niet rijdend, bepaalt het tijdstip waarop er een beroep gedaan mag worden op de tolerantie dan wel de irritatie. Ook weer te begrijpen als je je realiseert aan welke kakafonie van geluiden het menselijk oor moet lijden. Vliegtuig, Motor, toeterende bruiloftstoet, dreunende house-auto, fluitende kogels, enz. In vergelijk is dus eigenlijk het blazen op een toeter of de roffel op het resonantievel aangenaam te noemen.


En ja, jazeker, ze bestaan nog echt. Dit orenstrelende geluid kunnen we zaterdag a.s. gaan beluisteren als er meerdere fanfareorkesten Zoetermeer gaan voorzien van een totaal andere kakafonie dan al die dagelijkse herrie. Mits de juiste noten gekraakt worden en je er tenminste oor naar hebt.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-