Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Het kunststukje van Zoetermeer.

 

20200604 134324ZoetermeerActief besteedt terecht aandacht aan de vele verspreid voorkomende kunstwerken die in de wandelgangen van Zoetermeer te zien zijn.  Het doet o zo zijn best om Zoetermeer van glans te voorzien. Maar ziet u ze? Loop maar eens door de beeldentuin van Zoetermeer. 

Bennie Jolink van de groep Normaal, bezitter van het o zo populaire diploma Kunstacademie, heeft ooit eens gezegd over het in bezit hebben van dat diploma, dat -als je een drol op een plank spijkert en je noemt het kunst- het als zodanig opgenomen wordt in één of ander dikke dure catalogus vol met kleurenfoto’s over andere exotische uitwerpselen uit de maatschappij. Het is maar een mening.


In Nijmegen werd jaren geleden een beeldentuin geopend. Bijna gelijkend zoals thans langs de vele paden en wegen van Zoetermeer. Een groep studenten had twee fietsen in en door elkaar geramd, een sokkel ergens gejat en daarop de fietsen geplaatst. Vervolgens diezelfde sokkel met student en alle macht in de betreffende beeldentuin geplaatst op de dag van de opening.
Een hele groep genodigden herkenbaar aan decolleté dan wel pochet, hoedje dan wel hoed, het bijbehorende champagneglas in de ene hand en in de andere hand een dikke catalogus met, jawel, de bekende te dure kleurenfoto’s van alle beelden die in de tuin waren gedrapeerd. Gekomen bij de sokkel met daarop wat ooit studentenfietsen waren, werd er, gehinderd door het glas met bubbels, onhandig gebladerd door de catalogus op zoek naar de kleurenfoto met daaronder de naam en maker van het kunstwerk. Onderwijl mompelend dat het fantastische lijnenspel spaak liep, de trapper symbool stond voor de trap en dat de kunstenaar waarschijnlijk de toekomst van de hedendaagse fiets tot uitdrukking wilde brengen. Dit alles uiteraard tot groot vermaak van het studentenkorps.

En natuurlijk hebben we ook Kunst in Zoetermeer. U bent er vast wel eens langs gelopen. Nooit eens gedacht aan Bennie Jolink en de Nijmeegse wielerééndaagse?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-