JustitiaIn 2005 vermoordde de Zoetermeerder Richard H. zijn vrouw en 2 dochtertjes. De moorden veroorzaakten een golf van ontzetting bij de Zoetermeerse bevolking. Gisteren stond hij volgens het AD voor de rechter om zijn tbs ingekort te krijgen. Inwoners van Zoetermeer reageren ontzet.

In april 2005 pleegde H. de 3-voudige moord omdat zijn Poolse vriendin, die niet op de hoogte was van het feit dat hij vrouw en kinderen had, op bezoek zou komen. Na 5 dagen gaf hij zijn gezin op als vermist en probeerde wekenlang iedereen te misleiden door actief mee te helpen in de zoektocht naar de vrouw en de 2 meisjes. Uiteindelijk werd zijn verhaal toch niet meer geloofd en na weken werden de 3 lichamen gevonden in Chaam, Noord-Brabant, waar hij ze had begraven.

H. werd in eerste instantie tot levenslang veroordeeld, maar in hoger beroep werd die straf omgezet naar 20 jaar en tbs. Dat hield in dat hij 4 jaar geleden, na 13 jaar van zijn straf te hebben uitgezeten, de gevangenis kon verruilen voor gedwongen opname in een tbs-kliniek.

Iedere 2 jaar wordt het tbs-traject opnieuw gewogen door de rechter, gisteren gebeurde dat dus voor de 2e keer. Het OM eiste de gebruikelijke verlenging van 2 jaar, H. zelf heeft nu een verzoek ingediend om met maximaal 1 jaar te verlengen.

Geschokte reacties

De moorden hebben destijds een grote impact gehad in Zoetermeer. Iedereen kreeg er koude rillingen van en mensen die erbij betrokken waren kunnen nog steeds emotioneel worden als het ter sprake komt.

Hoezeer dit mensen nog steeds raakt, blijkt wel uit de diverse reacties op Facebook, die werden geplaatst na het bekend worden van het verzoek dat door H. was ingediend:

- Een collega van de moeder, die destijds werkzaam was op een school: “Ongelooflijk. Nooit meer vrijlaten. Weet het nog heel goed, Claudia (de moeder) werkte hier op school. Walgelijk wat Richard haar en de kinderen heeft aangedaan. De familie heeft levenslang, hij verdient helemaal niets.”

- Een buurtbewoner uit die tijd: "Hij was nog bij ons thuis, mijn man heeft helpen zoeken en met hem in de auto gezeten. We hebben nog een brief gehad van hem, mijn man was zijn jeugdvriend. Eerlijk: ik ben oprecht bang".

- Een andere buurtbewoner uit die tijd: "Hiervan heeft Zoetermeer behoorlijk op de kop gestaan. Ik woonde er destijds, de rechter moet rekening houden met de enorme ophef die hierover ontstaat”.

De uitspraak in deze zaak volgt over 14 dagen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-