Museum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen Stoer en Respect!, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer het Centrum West bord.

 Centrum West bord

Halte Zoetermeer Centrum West werd geopend op 22 mei 1977. Deze halte werd erg belangrijk voor de stad. In het stadscentrum Stadshart kon je opstappen op de sprinter richting Den Haag. De Zoetermeerse Stadslijn verbond Den Haag en Zoetermeer en was uniek in Nederland. In Zoetermeer maakte de spoorlijn een lus in de vorm van een krakeling. Je kon ‘linksom’ of ‘rechtsom’. Alle stations in Zoetermeer werden zo even vaak bezocht door de sprinter.

In 2006 reed de laatste NS sprinter over de Zoetermeerse Stadslijn, sinds oktober 2007 is de Randstadrail van HTM niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De Randstadrail rijdt tussen Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer. Twee bestaande spoorlijnen, de Zoetermeer Stadslijn en de Hofpleinlijn werden hierbij aangesloten op het tramnet van Den Haag en het metronetwerk van Rotterdam. In Zoetermeer moest van alle bestaande stations de hoogte worden aangepast op de Randstadrail te kunnen laten rijden.

Het bord van hierboven is tijdens de verbouwing weggehaald. Bij de opheffing in 2006, is dit bord door een Zoetermeerder gered uit het sloopmateriaal en later bij het museum terecht gekomen.

 

De tentoonstellingen STOER: Spierballen, stiletto’s en superhelden en RESPECT! gaan door in de zomervakantie. Tot en met 31 juli kan er in de tentoonstelling STOER nog op stiletto’s gelopen worden op de catwalk en een stoere selfie op de motor gemaakt worden. Daarna wordt er ruimte gemaakt voor een nieuwe expositie. De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 september.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

Kijk voor meer info op: https://museumdevoorde.nl/te-zien/

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-