noordaa_zomer2Waar kun je deze zomer veilig buiten zwemmen in Zoetermeer? Er zijn in onze stad 3 gebieden waar de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd wordt, de Speelvijver, het Zwemstrand en het Naaktstrand bij het Noord-Aa. Op dit moment is er in het hele Noord-Aa  sprake van een waarschuwing tegen blauwalg.

 

Volgens zwemwater.nl   is er op dit moment een waarschuwing tegen blauwalg bij het zwemstrand, de speelvijver en het naaktstrand. Bij een waarschuwing voor blauwalg wordt zwemmen ontraden voor risicogroepen, zoals kleine kinderen. Er bestaat een risico op huidirritatie en maag-/darmklachten. Het zwemmen in de plas is niet verboden.

De Zoetermeerse Reddingsbrigade is t/m 15 september bij mooie weekenden aanwezig op het Noord-Aa strand. De Reddingsbrigade houdt dan toezicht op de veiligheid van de waterrecreanten.

De laatste monstername van het water was op 4 juli, de volgende monsteropname zal op 18 juli plaatsvinden.

 Recente resultaten 

 Buiten zwemlocaties   Kwaliteit zwemwater
 Noord Aa Zwemstrand  Waarschuwing Blauwalg
 Noord Aa Speelvijver  Waarschuwing Blauwalg
 Noord Aa Naaktstrand  Waarschuwing Blauwalg
 Openlucht bad in van Tuyllpark Goed, zwembadkwaliteit

 

 

Blauwalg

Door de jaren heeft Zoetermeer veel last gehad van blauwalg. Blauwalg speelt vooral op zodra het mooi weer wordt en kan het plezier voor zwemmers flink bederven: klachten bij blauwalg zijn huidirritatie, roodheid, jeukende of branderige huid, jeukende of branderige ogen,  allergische reactie (netelroos). Wie het water binnen krijgt kan last krijgen van misselijkheid, buikkrampen, overgeven of diarree. 

Zoetermeer heeft elke zomer te maken met deze plaaggeest, die de afgelopen jaren elke zomer opduikt.

 

Maatregelen tegen blauwalg

De gemeente Zoetermeer maakt zich veel zorgen over de hoeveelheid blauwalg in het Noord Aa. In de afgelopen jaren is al veel gedaan om de blauwalg aan te pakken en daar zijn verschillende methodes voor gebruikt zoals bijvoorbeeld geluidsgolven. In 2016 startte de stad met ultrasone boeien die onhoorbaar geluid verspreiden. In de zomer van 2018 werden bij de speelvijver schermen geplaatst, waardoor de blauwalg minder makkelijk in de speelvijver kon komen. Bij constatering van blauwalg werd het water behandeld met waterstofperoxide. Dit hielp goed, maar voor een beperkt deel van het Noord-Aa, alleen de Speelvijver kon op deze manier behandeld worden. Na een jaar was de proef afgelopen en werden de schermen weer weggehaald.

Nieuwe boeien met ultrasoon geluid van het Zoetermeerse bedrijf LG Sonic zorgden in de zomer van 2020 voor een verbetering. Door het ultrasoon geluid neemt het drijfvermogen van de blauwalgen af en wordt bloei van de blauwalgen voorkomen.

Maatregelen op langere termijn richten zich vooral op een afname van het fosfaatgehalte van het water. De bodems van de Zoetermeerse Plas en de Broekwegwetering zijn verzadigd met fosfaatrijk slib, de Broekwegwetering is daarom al uitgebaggerd. De echte oorzaak van het fosfaatrijke water komt echter van buiten: het fosfaatrijke water stroomt vanuit de omringende gebieden en weilanden de plas in. in samenwerking met het hoogheemraadschap van Rijnland is Zoetermeer een project gestart om in de komende jaren gemalen, waterstromen en watergangen aanpassen voor de herinrichting van het waterstelsel tussen de Nieuwe Driemanspolder en de Zoetermeerse plas. De stroomrichting wordt na de aanpassingen omgedraaid, zodat Zoetermeerse zwemmers eindelijk minder last zullen hebben van blauwalg.

Openlucht bad

Het openlucht bad van Sweet Lake wellness gaat als het goed is op zaterdag 9 juli open. De baden moesten eerst goed schoon gemaakt worden, na het zomerseizoen vorig jaar zijn er geen activiteiten meer geweest.  Ook de omgeving van de openluchtbaden wordt eerst van onkruid ontdaan, voordat er weer bezoekers ontvangen kunnen worden.

Vanaf zaterdag 9 juli gaat het buitenbad aan de Van der Hagenstraat dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur weer open. 

Naar verwachting gaat volgend jaar het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark open en kan er dan in de zomer weer binnen én buiten worden gezwommen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-