Schrijver Lucia van den Brink geeft een vorm aan haar jeugd in Zoetermeer in haar nieuwste roman ‘De geur van een moeder’. Het boek gaat over Lentl die haar moeder verliest, en hoe haar thuis steeds onveiliger wordt.

lucia vd brinkVan den Brink vertelt over hoe het is om op te groeien in een gezin met verslavings- en psychische problematiek. Over hoe het is om verwaarloosd te worden. Over mishandeling: emotioneel en fysiek. En wat dat uiteindelijk met je doet als je opgroeit. Hoe je het meedraagt. Van den Brink werd soms dagelijks uitgescholden en beschuldigd door haar ouders. Dat deed iets met haar. Met haar innerlijke dialoog. Als volwassene kwam ze erachter dat ze net zo tegen zichzelf sprak als haar ouders dat hadden gedaan. ‘De geur van een moeder’ is een onderzoek hiernaar.

 

Het hoofdpersonage in de roman begint woorden in haar huid te krassen. ‘Help’ is het eerste woord. Daarna volgen: kutwijf, rotkind, kleine teringlijer. Uiteindelijk wordt Lentl tatoeageartiest en met haar huid probeert ze alle nare woorden stuk voor stuk te overwinnen. Maar of dit copingsmechanisme uiteindelijk ook echt zo werkt, is nog maar de vraag.

 

Van den Brink probeert het onzichtbare van emotionele mishandeling zichtbaar te maken. Ze laat zien hoe het is om zoiets mee te maken, maar ook hoe je het verzacht. Hoe je om kan gaan met wat je is aangedaan. En hoe je rouwt over de dingen die je als kind niet had, dingen die voor anderen zo normaal zijn, eten op tafel, gezellige feestdagen, iemand die je een knuffel geeft, je financieel ondersteunt of helpt bij uit huis gaan.

 

Lucia van den Brink (1991) groeide op in Zoetermeer, zij debuteerde met de roman Niemand zoals hij. Haar debuutroman, die voor een deel ook in Zoetermeer speelt, kwam op de shortlist van de Hebban Debuutprijs. Ook publiceerde ze verhalen bij literaire tijdschriften zoals De Revisor, Tijdschrift Ei, Papieren Helden en De Optimist.

De geur van een moeder is op maandag 20 juni 2022 verschenen bij Uitgeverij Ambo|Anthos.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-