Biesland pleintjesplan vkArchitect Leo de Jonge heeft een groot stempel gedrukt op Zoetermeer, zijn bureau ontwierp talloze beeldbepalende gebouwen. Wessel de Jonge, zoon van Leo de Jonge en ook architect, vertelt tijdens de lezing op 29 juni 2022 over de ideeƫn achter het werk van zijn vader.

Het ging De Jonge vooral om het maken van goede gebouwen, waar mensen profijt van hebben. Vaak waren het experimentele gebouwen zoals het pleintjesplan in Meerzicht. Andere kenmerkende projecten van het bureau zijn flats met parkeerdekken, de terrasflat aan de Du Meelaan, en het markante kantoorgebouw De Poort bij het NS-station in Driemanspolder.

Hoewel Leo de Jonge Architecten volop betrokken was bij de bouw van een reeks grote galerijflats, spande hij zich ook in voor meer laagbouw, kleinschaligheid en individuele woonwensen. Leo de Jonge ontwierp ook innovatieve industriƫle bouwmethoden.

Herbestemmen van bestaande gebouwen

Daarnaast gaat Wessel de Jonge (hoogleraar Heritage & Design Faculteit Bouwkunde, TU Delft) in op het werk van zijn eigen bureau, WDJArchitecten. Het bureau is gespecialiseerd in herbestemmen en transformeren van de bestaande gebouwde omgeving. Hij ontwerpt met passie en respect voor het bestaande, en heeft oog voor de kansen die dit biedt voor de opdrachtgever en voor het maatschappelijk belang.

De lezing kan worden bijgewoond in het Forum (max 50 plekken) en is ook online te volgen. Aanmelden kan via www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/beeldbepalende- architecten-online-lezing-02-leo-de-jonge/

Datum: woensdag 29 juni 2022, aanvang 19.30 uur (zaal open 19.15 uur, stream open 19.25 uur). De lezing duurt tot 21.00 uur.

Locatie: Stadhuis Forum, Podium, Stadhuisplein 1 Zoetermeer

De lezing over het werk van Leo de Jonge is de tweede in een reeks lezingen over architecten die meerdere beeldbepalende gebouwen in Zoetermeer hebben ontworpen en zo het karakter van deze nieuwe stad mede vormgaven. Eerder gaf Max van Huut een lezing over Alberts & Van Huut architecten.

Deze (online) stadslezing is onderdeel van jubileumjaar Zoetermeer 60 jaar New Town. Bekijk alle activiteiten op Zoetermeerisdeplek.nl

 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-