Gemma Smid Archtectuurprijs 1De prijzen van de Gemma Smid Architectuurprijs werden zaterdag 18 juni tijdens de Dag van de Architectuur Zoetermeer uitgereikt. De juryprijs is gewonnen door LEVS architecten, met Stadskwartier Palenstein. De publieksprijs is gewonnen door Houweling Architecten met het SASMA Kantoorgebouw.

Andere genomineerden waren: de Balijhoeve, ‘t Oude Huis en Kindcentrum De Entree. Tijdens de Dag van de Architectuur Zoetermeer waren de genomineerde gebouwen, maar ook Kunstgarage Franx en het paviljoen van kalkhennep in Buurttuin Zoete Aarde te bezoeken. in Club Entree aan de Boerhavelaan kon de bezoeker twee tentoonstellingen bekijken, over Hoogbouw in Zoetermeer van HGOS en over de volkshuisvester-architect Jan Sterenberg. De architectuurprijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman voor haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. De prijzen werden dit jaar uitgereikt door wethouder Ronald Weerwag aan het slot van de Dag van de Architectuur, op 18 juni 2022.

 Gemma Smid Archtectuurprijs 2  received 600415244574035


Kantoorgebouw Sasma aan de Willem Dreeslaan 301 in Oosterheem is volledig op maat voor de opdrachtgever ontworpen door Houweling Architecten. De open structuur met zoveel mogelijk glas garandeert de zichtlijnen rondom en creëert een zo licht mogelijke werkvloer. Dichte geveldelen liggen daar waar puur noodzakelijk. De aansprekende trap met grote vide door het gehele gebouw verbindt de verdiepingen met elkaar. Dit wordt versterkt door een grote print als blikvanger.

Van een anonieme omgeving een stedelijke ruimte maken was een belangrijk doel van het ontwerp van stadskwartier Palenstein door LEVS architecten. Het ruim opgezette woon- en winkelcentrum ligt op een belangrijk scharnierpunt in het stedenbouwkundig plan van de wijk Palenstein. Het ensemble is in wezen één bouwblok. Maar door differentiatie in de bouwhoogte, doorkijkjes tussen de zes torens en verhoogde binnentuinen te maken, ontstaat er een woon- en werkgebied dat rondom varieert in sfeer. Er is een rustige autovrije waterkant en een levendig autovrij plein, de bedrijvige supermarktzijde waar geparkeerd wordt en de stedelijke drukte van de hoofdweg. De hoogste toren reikt tot elf verdiepingen, de laagste tot vijf.

 

Fotograaf: Jeroen Stahlecker  en Netwerk Zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-