Apothekers in Zoetermeer geven de komende maanden medicijnen mee in speciale tassen met de boodschap ‘We zijn zelf het medicijn’. Ze vragen hiermee aandacht voor het verband tussen leefstijl en dementie.

Zoetermeer, 13 juni 2022Appotheker Renée Peeters reikt een zakje aan met "we zijn zelf het medicijn".

“Je kan zelf de kans op dementie verkleinen door drie eenvoudige adviezen op te volgen,” zegt Renée Peeters, apotheker in Rokkeveen-Oost. “Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Het is belangrijk om zoveel mogelijk inwoners van Zoetermeer dit mee te geven. Daar dragen we als apothekers graag ons steentje aan bij.”

 

Meer mensen met dementie

Zoetermeer vergrijst sneller dan de rest van Nederland. En die vergrijzing zorgt voor een flinke toename van het aantal chronisch zieken. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie de komende 15 jaar met 74% zal stijgen. “Iedereen heeft wel ervaring met iemand met dementie. Ook vanuit de apotheek zien we mensen die de diagnose krijgen. Het is een nare ziekte waarvoor helaas nog geen geschikte behandeling is. Dat is een extra motivatie voor ons om het tij te keren.”


Gezondheidscheck

“In onze apotheek ontvangen we zo’n 150 cliënten per dag,” vertelt Peeters. “We zien mensen vaak als ze ziek zijn, maar het wordt steeds belangijker om gezond te worden en te blijven. Zo bieden we bijvoorbeeld de gezondheidscheck aan. Inwoners kunnen hierbij hun cholesterol, bloedglucose, bloeddruk, gewicht en
buikomtrek laten meten. Allemaal factoren die aangeven hoe gezond iemand is,” legt Peeters uit. “Hiervoor nodigen we mensen uit die nog niet ziek zijn. Met behulp van deze metingen en door gericht vragen te stellen, geven we inzicht in hoe gezond iemand is. De campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ geeft voorbeelden van hoe mensen zelf het medicijn kunnen zijn door te werken aan een gezonde leefstijl.”

Fotograaf: Hilbert Krane

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-