dvda gymworld 2020Zoetermeer viert dit jaar de landelijke Dag van de Architectuur op 18 juni met het thema (T)huis. Een thema dat erg mooi aansluit bij de 60ste verjaardag van Zoetermeer als New Town, nieuwe stad.

Het is immers 60 jaar geleden dat Zoetermeer groen licht kreeg om woningen en passende voorzieningen te gaan bouwen en zodoende uit te groeien naar een gemeente van 100.000 inwoners. Inmiddels telt Zoetermeer ruim 125.000 inwoners, in 1962 was Zoetermeer nog een dorp van zo’n 10.000 inwoners.

dvda logoProgramma DvdA Zoetermeer

De vijf nieuwe gebouwen die zijn genomineerd voor de Gemma Smid Architectuurprijs zijn allemaal te bezoeken op de Dag van de Architectuur. Naast de genomineerden de Balijhoeve, ‘t Oude Huis, Kindcentrum De Entree, SASMA kantoorgebouw en Stadskwartier Palenstein, zijn ook Kunstgarage Franx en het paviljoen van kalkhennep in Buurttuin Zoete Aarde te bezoeken. Het grootste aanbod aan programmaonderdelen vind je in Club Entree (in wording) aan de Boerhavelaan 33. Hier zijn twee tentoonstellingen te zien: over ‘Hoogbouw in Zoetermeer’ van HGOS en over de volkshuisvester-architect Jan Sterenberg ‘Constructie en context bouwen in serie. Fijne rijtjes Jan’.

Hier draait de film over Post ‘65 architectuur in Zoetermeer en hier kun je de oude Stadsmaquette van Zoetermeer zien én een nieuwe maquette van de nieuwe wijk Entree. De stadsmaquette wordt door een groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van ‘Schatbewakers’ hersteld naar Zoetermeer in 2000. Bekijk het volledige programma op de website www.ArchitectuurPuntZoetermeer.nl

Gemma Smid architectuurprijs

Op deze Dag van de Architectuur kun je als burger ook je stem laten horen over de kwaliteit waarin er nu nog altijd wordt gebouwd. Zoetermeer kent immers sinds 2006 de Gemma Smid Architectuurprijs toe aan dát gebouw dat door de jury de meeste kwaliteit laat zien. Hierbij wordt gelet op onder andere ruimtelijke kwaliteit, op originaliteit, techniek en natuurlijk ook duurzaamheid.

Naast de professionele juryprijs wordt ook de publieksprijs uitgereikt aan één van de vijf genomineerde gebouwen. Stem mee en laat weten wat jij het mooiste nieuwe gebouw (in de afgelopen 2 jaar opgeleverd) van Zoetermeer vindt. Dit kan op de website www.ArchitectuurPuntZoetermeer.nl. Hier vind je ook het publieksprogramma op deze zaterdag 18 juni.

(T)huis in Zoetermeer

Je ergens thuis kunnen voelen is een groot goed. Zoetermeer kent een jonge en interessante ontwikkeling van tweelingdorp Zoetermeer-Zegwaart naar Zoetermeer als groeikern, met een extra groeikern-uitbreiding Noordhove en Rokkeveen en later ook de ‘Vinex’ wijk Oosterheem.

De nieuwe stad heeft haar uitbreidingsgrenzen bereikt en zal daarom om nog meer te kunnen bouwen moeten inbreiden, slopen, renoveren en transformeren. De wijk Entree is hier een voorbeeld van, maar stadsvernieuwing vindt op meer plaatsen in de stad plaats: denk aan de wijk Palenstein.

Je thuis kunnen voelen is gezien de actualiteit in de wereld, klimaatverandering en oorlogen een zeer omvangrijk onderwerp. We stellen daarom naar aanleiding van deze dag de vraag: voel je je thuis in de nieuwe stad, New Town Zoetermeer?

Foto-project Ton van Zeijl

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-