Door een unieke samenwerking met speciaal opgeleide optometristen kunnen inwoners van Zoetermeer snel terecht voor een beoordeling van hun oogklachten. Wachtlijsten bij de oogarts zijn lang, zo verkeren mensen maanden in onzekerheid of er nu iets aan de hand is met hun ogen.

 

20220607 Foto oogproject ZoetermeerOogartsen en huisartsen in Zoetermeer besloten hier wat aan te doen. “Natuurlijk maken we voor mensen met spoedeisende klachten altijd tijd vrij op de polikliniek”, aldus oogarts Fleur van ’t Hullenaar van het LangeLand Ziekenhuis. “Maar er is een steeds grotere groep mensen (met name ouderen) waarvan de ogen langzaam achteruitgaan of al lang klachten geven. Bij deze mensen moeten de ogen wél goed nagekeken worden, maar heeft het niet direct haast.”
Huisarts Chris de Jong vult aan: “Als huisarts hebben wij niet de juiste apparatuur om bijvoorbeeld het netvlies goed te kunnen beoordelen. Dus volgt al snel een verwijzing naar de oogarts. Maar ook voor de huisarts is het vervelend als iemand dan maanden op de wachtlijst staat. Je wilt toch weten wat er aan de hand is. Je ogen zijn héél kostbaar”

In Zoetermeer wordt al jaren intensief samengewerkt tussen huisartsen en medisch specialisten. Doel is om patiënten niet onnodig naar het ziekenhuis te laten gaan. Als de zorg dichtbij huis kan, is dat niet alleen makkelijker voor de patiënt maar ook goedkoper.
Huisartsen en oogartsen zijn al snel in contact gekomen met speciaal opgeleide optometristen bij optiekwinkels in de wijk. Een optometrist is niet hetzelfde als een opticien. De opticien meet hoe scherp je kunt zien en kan hiervoor een bril aanmeten. De optometrist doet daarnaast nog andere onderzoeken en kan de gezondheid van je ogen beoordelen en ziektes opsporen. Zo kunnen mensen met diabetes al jaren bij deze gespecialiseerde optometristen terecht voor controle van het netvlies. Zij hadden al eerder aangeboden wel méér patiënten van de oogarts te kunnen overnemen.

Van ’t Hullenaar en De Jong geven aan dat het belangrijk is dat ze erop kunnen vertrouwen dat het onderzoek nét zo goed gebeurt als in het ziekenhuis. In drie optiekwinkels werden de optometristen ‘goedgekeurd’: bij Casper Optometrie (Seghwaert), Jansen Opticiens (Rokkeveen) en Optique René (Dorpsstraat). Zij beschikken allemaal over de juiste apparatuur, kennis en ervaring om de klachten te kunnen beoordelen. En als het nodig is kunnen ze direct overleggen met de oogarts.

Optometrist René Tegelaar: “We hebben het afgelopen jaar met alle optometristen samen nu al zo’n 520 oogonderzoeken uitgevoerd. Mensen kunnen vaak binnen 2-3 weken bij ons terecht en dat is héél wat sneller dan in het ziekenhuis.”
Het oogonderzoek zelf duurt ongeveer een half uur en vindt gewoon plaats in de optiekwinkel. De ogen worden gedruppeld en nauwkeurig onderzocht op afwijkingen. Soms worden er ook foto’s van het netvlies gemaakt.

Gelukkig blijken de meeste mensen met een langzaam verslechterend zicht of chronische droge en geïrriteerde ogen géén ziekte van de ogen te hebben. “Maar áls er iets gevonden wordt is er ook een snelle route naar de oogarts mogelijk”, aldus van ’t Hullenaar. “Bijvoorbeeld voor een staaroperatie of verder onderzoek. Omdat we elkaar inmiddels goed kennen, is er gemakkelijk overleg met de huisarts en de optometrist. En wij als oogartsen kunnen ons in het ziekenhuis richten op alle mensen die onze gespecialiseerde zorg écht nodig hebben!”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-