SH_De_voorde.JPGOngeloof en boosheid strijden om voorrang bij medewerkers van Museum De Voorde. Bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord werd ook bekend gemaakt dat het nieuwe college geen geld meer over heeft voor het enige officiële en geregistreerde museum van Zoetermeer.


Interim-directeur Hans van de Bunte: “Dit betekent dat kennis over cultuur en erfgoed weggegooid wordt. Er zal sprake zijn van een enorme kapitaalvernietiging. Voor het nieuwe College van B&W (b)lijkt dat een stedelijk museum geen enkele meerwaarde heeft voor Zoetermeer; een stad met 125.000 (!) inwoners. Ook laat het college met deze keuze zien geen interesse te hebben in de geschiedenis van Zoetermeer en het professioneel beheer van het historisch erfgoed van de stad.”

In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in Museum De Voorde, dat in april 2019 geopend werd in het Stadhuis na een verhuizing uit de Dorpsstraat. Het museum investeerde daarnaast zelf, met een garantieverplichting vanuit de gemeente bijna een miljoen euro in een nieuwe inventaris en tentoonstellingen voordat het in april 2019 haar deuren opende. Hiervoor ontving het museum ook financiële steun van tientallen landelijke fondsen omdat ze de potentie zagen van Museum De Voorde. Ook die investeringen zullen in rook opgaan, aldus Van de Bunte.

 

Onverwachte sluiting

Het bericht over de sluiting komt onverwacht voor het museum, dat na de opening in 2019 kampte met teruglopende bezoekersaantallen vanwege de coronapandemie. Van de Bunte: “Feitelijk is het nieuwe Museum De Voorde pas een jaar open. Juist daarom heerst er onbegrip voor de keuze van het nieuwe college om te stoppen met subsidie. Museum De Voorde krijgt op deze manier geen enkele kans om het verhaal over Zoetermeer te vertellen en daarmee ook hét Nederlandse museum over identiteit te worden.”
Nog in december 2021 werd er, met brede steun in de gemeenteraad, ingestemd met een verhoging van de exploitatiesubsidie met 20% vanwege de vastgestelde terugval door de coronapandemie.


Oproep aan nieuwe college

Hans van de Bunte: “Het museum roept het nieuwe college van B&W op om het voornemen te herzien. Daarnaast vraagt het museum de voltallige gemeenteraad om een politiek breed en inhoudelijk debat te agenderen en te voeren over de museale functie in Zoetermeer.
Op dit moment gaat de aandacht van de Raad van Toezicht en directie uit naar de zorg voor het personeel en de vele vrijwilligers die Museum De Voorde na de pandemie met zoveel energie en enthousiasme weer vooruithielpen. Ook doen we een beroep op alle inwoners om Museum De Voorde met een bezoek te komen steunen in de komende maanden.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-