DSC03441a wOmdat de laatste lentemaand de zon opnieuw ruim baan gaf, werd het voorjaar als geheel de op een na zonnigste ooit gemeten. Alleen de ‘Coronalente’ van 2020 bracht nog meer zonnegoud.

Mei begon zoals april eindigde, te weten met mooi maar koel weer. Stap voor stap werd het daarna echter warmer en op de 9e konden we de eerste warme (20+) dag van mei noteren. Het bleef daarna lekker weer en vooral rond het midden van de bloeimaand was het ruim een week warm. Op de 15e tot en met de 17e werd het dagelijks net geen 25 graden. Al met al slaagde mei er net niet in om een officieel zomerse dag (25+) in Zoetermeer te scoren. Wel liep de teller van het aantal warme dagen in de loop van de maand op naar 11 stuks wat een mooie score is voor de bloeimaand.

 

DSC03418a wRegenbuien maken een eind aan de droogte

Het zag er lang naar uit dat de droogte die al begin maart begon in de loop van mei steeds verder zou verergeren en in de media verschenen al de nodige alarmerende berichten. Maar op de 19e viel hier al behoorlijk wat regen en vooral de 21e was nat met 13 mm neerslag. Samengevat viel er in mei genoeg regen om de droogte in Zoetermeer te verdrijven. Ondanks de regenbuien bleef de zon er meestal goed bij. Wel werd het de laatste week steeds koeler zodat het kwik tegen het eind van de maand enkele dagen niet of nauwelijks de 15 graden haalde wat ronduit koel is voor de tijd van het jaar.

 

Mei was vrij warm

In de voorbije bloeimaand scheen zoals gezegd de zon in onze stad ruim meer dan normaal het geval is. En hoewel we hier geen zomerse dag hadden en mei ronduit koel eindigde, was de maand als geheel aan de warme kant. En per saldo viel er ongeveer de normale hoeveelheid regen in Zoetermeer.

 DSC03427a w  DSC03444a w

Juni begint gematigd warm

Na het frisse slot van mei verzet juni de bakens in de goede richting. Na een koele 1e juni kan het donderdag de 2e ruim 20 graden worden en daarbij keert de zon volop terug. Dit aangename weertype houdt stand tot het weekend maar tijdens Pinksteren kunnen er weer buien bij gaan vallen. De temperatuur blijft vooralsnog op een prettig niveau van 20 graden of wat meer maar zomerse dagen zitten er voorlopig niet in. Wat dat betreft kunnen we niet tippen aan de junimaand van 2021 die de warmste ooit uit de meetreeks was. Maar wie weet haalt juni 2022 later toch weer uit met zomerse dagen!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Bekijk alle weerberichten van dit jaar: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-