foto oa joel bij demo rolstoeldansenEr zijn maar weinig mensen die weten dat het zitten in een rolstoel, geen beperking hoeft te zijn voor dansen. Leerlingen van dansschool ‘Jessica Dansen’ die aan een rolstoel gekluisterd zitten, gaven daar op 19 mei een demonstratie van.

Tijdens de laatste etappe van de rolstoel vierdaagse, konden de deelnemers en hun begeleiders, om 18.00 uur even stilstaan op het Promenadeplein. Daar werd door de rolstoeldansers een demonstratie gegeven van hun vaardigheden in stijldansen.
Joël Donker, een van de dansers, woont in verpleeghuis Vivaldi en is aangewezen op een rolstoel. Zij gaat wekelijks op zondagmiddag naar dansschool ‘Jessica Dansen’ aan de Gaardedreef waar zij van 14.00 tot 16.00 uur onder leiding van docente Linda Eijssens, les krijgt in latin- en ballroomdansen.

Joël vertelt dat zij de cursus volgt in duo-vorm. Dat betekent dat haar danspartner zelf ook in een rolstoel zit. Andere leerlingen volgen de lessen in combi-vorm. Het stel bestaat dan uit een rolstoeldanser en een valide partner. Op de dansschool wordt de valide partner aangeduid als ‘muzikale duwer’. De cursusgroep is een zeer gemêleerd gezelschap: jong, oud, man, vrouw, rolstoeler, valide persoon.
Joël kijkt uit naar zondag 28 mei. Dan moet de groep namelijk afdansen en krijgen de deelnemers een certificaat voor het stijldansen. Maar veel belangrijker dan dat papiertje vindt Joël het enorme plezier dat ze iedere keer aan het dansen beleeft.

Tekst: Guus Pauwels
Foto door: Hans Heemskerk

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-