20220519 31375

Wethouder Ter Laak bij de bijeenkomst

De 10e bijeenkomst van de Community Tegen Eenzaamheid had als thema ‘Positieve gezondheid’. De deelnemers, medewerkers van verschillende organisaties in Zoetermeer die zich inzetten tegen eenzaamheid, konden workshops volgen en bijpraten.

20220519 31373De bijeenkomst werd gehouden in Eetcafé de Leijens, aan de Gondelkade. Een wijkrestaurant is bij uitstek een plaats voor ontmoeting en levert een grote bijdrage in de strijd tegen eenzaamheid. Wethouder Ingeborg ter Laak is al sinds de oprichting van de community betrokken: “Ik ben heel trots op de Community zoals we die nu hebben neergezet! Er zijn op dit moment meer dan 100 organisaties aangesloten en ook op deze bijeenkomst zien we veel nieuwe gezichten. De Community tegen Eenzaamheid wordt zo een continue beweging van projecten, naast een vast aanbod. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen en bereiken.”
Wethouder Ter Laak weet nog niet of zij in het nieuwe college ook deze taak van de aanpak van eenzaamheid weer kan oppakken, maar is ervan overtuigd dat de Community Tegen Eenzaamheid ook zélf zijn weg kan vinden en kan doorgaan.

 

Positieve gezondheid

Spinnenweb Nederlands1 600x600 c defaultPositieve gezondheid is voor iedereen belangrijk, het gaat er hierbij namelijk in eerste instantie om hoe je de eigen gezondheid ervaart en beleeft. Ter Laak: “Iedereen heeft wel iets wat met gezondheid te maken heeft, al is het ‘alleen maar’ hooikoorts. Belangrijker is hoe je ermee omgaat en in hoeverre het je beperkt in je doen en laten.”
Huisarts Marco Ephraïm gaf een inleiding en workshop over Positieve gezondheid. Hulpverleners kunnen met mensen het gesprek aangaan over Positieve gezondheid met behulp van het systeem van Machteld Huber. Huber stelde een lijst op met 6 aandachtsgebieden en vragen hierover, zoals ‘Mentaal welbevinden’, ‘lichaamsfuncties’ ‘dagelijks functioneren’. Aan de hand van deze lijst kunnen mensen zelf een beoordeling maken van hoe ze hun eigen gezondheid ervaren en waar ze iets zouden willen verbeteren.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-