20220511 31050

Yorick Roos, wethouder Van Driel en Martijn Rip

Het boekje ‘De 100 dingen die je als Zoetermeerder over je stad moet weten’ werd donderdagmiddag gelanceerd bij Kunstgarage Franx. Wat is bijvoorbeeld de oudste straat in Zoetermeer? Welke Zoetermeerse brug staat op een postzegel?

Welke wereldberoemde supermarkt vindt zijn oorsprong in de stad? En: de enige stad waar in het buitenland een straat naar vernoemd is, is Zoetermeer. In Het Duitse plaatsje Hamm, in het Ruhrgebied is een Zoetermeerstrasse te vinden. Alle antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn gebundeld in ‘De 100 dingen die je als Zoetermeerder over je stad moet weten’.

Het zijn zo maar een paar van de 100 weetjes uit het boekje. Het plan voor het maken van dit bijzondere boekje komt van Yorick Roos, die op zoek was naar een origineel cadeau voor een familielid. Yorick: “Ik wist dat er een boekje was met allerlei weetjes over Den Haag en zocht dit ook voor Zoetermeer. Maar dat bleek er dus niet te zijn. Wel allemaal boekjes over geschiedenis, maar niets met leuke weetjes over de stad. Daarom ben ik het, samen met collega Martijn Rip maar zelf gaan maken!”

 20220511 31042  20220511 31047


Yorick vond al gauw ruim 150 onderwerpen voor in het boekje en benaderde wethouder Margreet van Driel, van Citymarketing voor de uitvoering. Uiteindelijk werd het boekje na veel schrijven en schrappen, uitgegeven in samenwerking met de gemeente. Margreet van Driel: “We zijn hier lang mee bezig geweest en ik ben heel blij dat het boekje nog binnen mijn ambtstermijn af is gekomen en gepresenteerd kon worden! Het laat zien hoe trots we kunnen zijn op Zoetermeer. Zoetermeerders kloppen zichzelf niet snel op de borst, maar dat zouden we wel moeten doen, Zoetermeer is een stad om trots op te zijn!”

Martijn Rip: “Het is super leuk voor een verjaardag, je hebt zo altijd wat leuks te vertellen! Er staan veel vooroordelen in over Zoetermeer, maar ook heel interessante geschiedenis.“

De eerste druk van het boekje, slechts 150 exemplaren, is te koop bij boekhandel De Kler in het Stadshart voor € 8,95. Als de eerste druk is uitverkocht, komt er waarschijnlijk wel een herdruk.

 

-advertenties-

-goede doel-