uitlaatDe Meetgroep Luchtkwaliteit Zoetermeer heeft de gemeenteraad 12 adviezen bezorgd voor het verwezenlijken van schonere lucht. Niets doen is volgens de MLZ geen optie, aangezien uit berekeningen van het RIVM blijkt dat luchtvervuiling in Zoetermeer jaarlijks ongeveer 80 sterfgevallen veroorzaakt.

“De nu nog vervuilde lucht bevat fijnstof, zoals roetdeeltjes en stikstofoxides. Dat kan leiden tot long en hartklachten”, concludeert de Meetgroep uit eigen metingen op diverse plaatsen in de stad. “Daarom is het belangrijk maatregelen te nemen om de lucht in de stad gezonder te maken.” Meetgroep Luchtkwaliteit Zoetermeer bepleit ondermeer:

- Het instellen van een milieuzone, waar vervuilende dieselauto’s, dieselvrachtwagens en dieselautobussen niet mogen rijden.
- Auto- en vrachtverkeer zo veel mogelijk buiten de stad om laten rijden en deze via de beste routes de stad in en uit leiden.
- Ondernemers vragen om praktischer en schoner goederenvervoer in de (binnen)stad te gebruiken.
- Snorfietsers op een aantal wegen op de rijbaan laten rijden in plaats van op het fietspad. Met een helm op. Dat is gezonder voor fietsers en veiliger voor iedereen. Deze maatregel verbetert ook de doorstroming en de verkeers-veiligheid op het fietspad.


De voorzitter van de Meetgroep, Peter Vergers, reikte een exemplaar van de aanbevelingen uit aan Bas Eenhoorn, de formateur van het nieuwe college en aan de raadsfracties tijdens de laatste raadsvergadering op 19 april.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-