kunst bij COA‘Maak van die grijze, grauwe gevangenismuur een kunstwerk. En hang schilderijen en welkomstkaarten op.’ Dat waren de plannen vanuit de ILOZ - deelnemers bij de start van de Opvanglocatie voor Statushouders (AZC) in de voormalige gevangenis van Zoetermeer.

Urban-Art-kunstenaar Tobias Becker Hoff  heeft afgelopen maandag 2 mei  in opdracht van het ILOZ de grauwe entree van het AZC opgefleurd. Het kunstproject is onder andere mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds 1818.

Kunst voor Vluchtelingenopvang

“Het doel was om activiteiten te ontwikkelen waardoor deze bewoners zich welkom zouden voelen in Zoetermeer – Stad van Compassie”, zei Michael Vis bij de schilderijen actie begin dit jaar. In goed overleg met het COA is besloten om als eerste te proberen de woonruimte binnenin te verlevendigen. “Het gebouw waarin gewoond zou moeten worden, was nooit gebouwd voor de gezelligheid, dus daar was ruimte voor veel verbetering.”

Voor de buitenkant ging het minder makkelijk, vanwege de hoge veiligheids- en gebruikseisen van de Rijks Vastgoeddienst, de eigenaar van het complex. De handen van graffiti-artists uit de stad jeukten om iets vrolijks te maken van die grote, kille gevangenismuur. Toen graffiti op de muren niet werd toegestaan, is creatief gezocht naar alternatieven.

Reversed graffiti – een schone en duurzame oplossing

Reversed graffiti was het alternatief van Tobias. “In plaats van oppervlaktes te kleuren, kun je – net andersom – er ook voor kiezen om delen van die oppervlakte juist schoon te spuiten.” Daarvoor ontwierp Tobias spuitmallen van vrolijke blad- en bloemfiguren. Het resultaat is zichtbaar op de stoep van de entree van het AZC-complex.

“Niet rechtstreeks op de muren, dan doen we er een doek tussen.” Dat was het tweede alternatief van Tobias. De figuren van de spuitmallen zijn in kleurendruk vormgegeven op grote banners: 4 doeken van elk 2,5m hoog en 6m lang. Die banners zijn opgehangen op de muren tussen de poort en de entree.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-