DSC03405a wNadat maart record-zonnig en tevens record-droog was verlopen liet de zon zich ook in april van haar gulle kant zien. Maar mede doordat de tweede lentemaand ijskoud begon was de maand als geheel tamelijk koel.

‘Aprilletje zoet heeft weleens een witte hoed’. Meteen op de eerste dag van de maand bracht de paasmaand dit gezegde in de praktijk. In de nacht naar 1 april begon het te sneeuwen zodat Zoetermeerders in een witte wereld ontwaakten. Het sneeuwdek verdween daarna, maar erg snel ging dat niet omdat de van oorsprong arctische lucht het kwik de week erna laag hield. Overdag haalde het kwik aanvankelijk nauwelijks de 5 graden en met name in de ochtend van 3 april vroor het in Zoetermeer op de meeste plaatsen een beetje. Ook viel er in de eerste decade vrijwel dagelijks regen; op de 7e werd zelfs tegen de 20 mm in onze stad afgetapt en dat was meteen de natste dag van de maand.

Veel zon en lekker weer

Na 10 april begon het kwik aan een opmars en ging de zon steeds uitbundiger schijnen. Op de 12e werd het ruim 21 graden in onze stad en daarmee scoorden we de eerste warme (20+) dag van april en trouwens ook van 2022 tot nu toe. Dit zonnige lenteweer met temperaturen van tussen 15 en 20 graden hield twee weken stand. Na de 24e werd het evenwel een stuk koeler hoewel de zon over het algemeen zijn best bleef doen. Er viel nog een beetje regen op de 25e, maar voor de rest bleef het vrijwel droog.

 DSC03392a w  DSC03395a w

Voorjaarsdroogte steekt de kop op

DSC03410a wSamengevat draaide de voorbije grasmaand qua zon overuren en was de maand als geheel aan de frisse kant. Heel opmerkelijk is dat we dit jaar pas één warme dag hebben gescoord, laat staan dat we al zomerse dagen hadden. Desondanks zijn door al dat schitterende voorjaarslicht planten en struiken helemaal ontloken en staan veel bomen al volop in blad. Er viel in Zoetermeer ongeveer de normale hoeveelheid regen die je in april mag verwachten. Maar omdat maart kurkdroog was en de aprilregen in het begin van de voorbije maand viel, is de grond erg schraal geworden.

 

Mei begint koel en droog

Een noordelijke stroming transporteert de eerste dagen van mei met een afwisseling van zon en wolken koele en nog steeds droge lucht naar ons land. De schraalte zal daardoor voorlopig aanhouden. Mei ontpopt zich dit millennium (maar niet vorig jaar) steeds meer als een zomermaand. Laten we hopen dat dit later in de maand weer die kant opgaat zodat we van zomerse warmte kunnen gaan genieten. En een flinke bui is ook welkom!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-