DSC03368a wDe eerste lentemaand verblijdde ons met subliem weer. Het vorige zonnerecord voor de maand maart werd compleet verpulverd. Het zou zo maar kunnen dat maart achteraf bezien zelfs de meeste zonne-uren heeft gedraaid van alle maanden van 2022.

De eerste dag van de maand was het nog bewolkt met wat regen maar daarna barstte het zonnefestijn goed los. Op een paar dagen na was de hemel gedurende de hele maand dagelijks blauw en schitterde de zon volop. In de eerste week bleven de maximumtemperaturen nog wat steken onder 10 graden en op de 7e vroor het ook een graadje in onze stad. In de tweede decade (tussen de 10e en 20e) werd het al heerlijk lenteweer met maxima van rond de 15 graden. Daarna werd het zelfs nog warmer toen een paar dagenlang het kwik bijna de 20 graden aantikte; de 22e was daarbij de warmste dag van maart. De laatste paar dagen van de maand takelde het kwik wat af, maar bleef de zon er toch meestal goed bij. Het gevolg van deze vroege warmte- en zonne-explosie was dat veel struiken en soms zelfs ook bomen al heel vroeg groen werden.

 

Maart roert zijn sneeuw-staart

Op de allerlaatste dag stroomde in de loop van de dag arctische lucht over Nederland uit die later op de dag ook onze stad bereikte. En wonder boven wonder: we zagen hier het hele winterseizoen geen vlok sneeuw maar nu begon het laat in de avond wel te sneeuwen. Vooral in de nacht naar 1 april vormde zich daarbij en sneeuwdekje van een paar centimeter zodat Zoetermeer in een witte wereld wakker werd!

 DSC03375a w  DSC03379a w

Maart was niet alleen superzonnig maar ook kurkdroog

DSC03366a wDe hogedrukgebieden die de voorbije maand heersten brachten niet alleen stralend weer maar zorgden er ook voor dat er nauwelijks regen viel. In onze stad was dat rond de 8 mm en daarmee valt maart in de categorie ‘kurkdroog’. Overigens zorgden de heldere nachten voor veel dagen grondvorst in Zoetermeer hoewel het op de normale waarnemingshoogte bij een dagje vorst bleef.

 

April begint koud

Na een winters (sneeuw)begin knapt het in het weekend weer op waarbij de zon ook tijdelijk terugkeert. Maar omdat de luchtsoort van oorsprong nog erg koud is blijft het aan de frisse kant. Daardoor kan het, ook in onze stad, vooral in de nacht naar zondag, een paar graadjes gaan vriezen. Vanaf volgende week schakelen we over naar een wisselvallige weerfase met regelmatig regen en temperaturen iets onder de 10 graden wat aan de koele kant is voor begin april. We gaan in de 2e lentemaand dus niet op herhaling van die bijzondere zonnige en droge eerste lentemaand. Enerzijds jammer, maar anderzijds heeft de natuur wel weer hard regen nodig!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-