HGOS - Bord erfgoed

Onder grote belangstelling is zaterdag 1 juni de gedenksteen uit 1930 voor de bouw van de christelijke lagere school aan de Dorpsstraat virtueel teruggeplaatst.

In de school is sinds 1999 Lunchcafé De Zoetelaar van Stichting Ipse De Bruggen gevestigd.

Tot 1861 hadden de dorpen Zoetermeer en Zegwaart samen één openbare school. Omdat daar geen godsdienstonderwijs mocht worden gegeven, richtten enkele heren een Vereniging der Christelijke School op. Deze vereniging werd door koning Willem III op 19-4-1861 goedgekeurd. De oprichters namen een onderwijzer aan en kochten het huis Dorpsstraat 144 om het als schoolgebouw te gebruiken. In 1930 gelukte het de vereniging een geheel nieuwe school aan de Dorpsstraat 99 te bouwen onder architectuur van Jan Dekker. Dit gebouw is op 2-9-1931 geopend.

Na de ingebruikname door De Zoetelaar verhuisde de gedenksteen mee met de School met den Bijbel en is in 2012 geplaatst in de Koningin Wilhelminaschool aan het Willem-Alexanderplantsoen in Zoetermeer. Om de geschiedenis van het gebouw levend te houden, nam het Historisch Genootschap Oud Soetermeer het initiatief om een reproductie van de steen in de Dorpsstraat terug te plaatsen. Gemeenteraadslid Klaas Schra, getrouwd met een nakomeling van één van de bestuurders uit 1930, onthulde de ‘steen’ op zijn oude plaats bij de entree van de Zoetelaar.

Tekst op het geplaatste bord:

Tot 1861 hadden de dorpen Zoetermeer en Zegwaart samen één openbare school. Omdat daar geen godsdienstonderwijs mocht worden gegeven, richtten enkele heren een Vereniging der Christelijke School op. Deze vereniging werd door koning Willem III op 19-4-1861 goedgekeurd. De oprichters namen een onderwijzer aan en kochten het huis Dorpsstraat 144 om het als schoolgebouw te gebruiken. Als steunvereniging ontstond hier in 1890 het Locaal Comitë der Unie “Een school met den Bijbel”. In 1930 gelukte het de vereniging een geheel nieuwe school aan de Dorpsstraat 99 te bouwen onder architectuur van Jan Dekker. Dit gebouw is op 2-9-1931 geopend. De gedenksteen die toen werd aangebracht, bevat een Latijnse spreuk, ontleend aan de Bijbel. Vertaald: “De vreeze des Heeren is het beginsel der wijsheid”; anders: wijsheid begint met ontzag voor God.

De steen verhuisde mee met de School met den Bijbel en is in 2012 geplaatst in de Koningin Wilhelminaschool aan het Willem-Alexanderplantsoen in Zoetermeer.

Historisch Genootschap Oud Soetermeer

-advertenties-

-goede doel-