Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen stemt Zoetermeer op 16 maart ook voor het Afvalreferendum. Wij vroegen voor- en tegenstanders van het gemeentelijk afvalbeleid naar hun mening, vandaag: de extra afvalbak voor plastic.

 

afval neutraalHet plan in het Afvalbeleid:

Alle huishoudens die nu een groene en grijze afvalbak ('kliko') van de gemeente hebben krijgen een extra afvalbak. Deze nieuwe afvalbak is bedoeld om plastic, blik en drinkpakken (PBD) in weg te gooien. Mensen die deze extra afvalbak niet willen kunnen hem weer laten ophalen.
Die nieuwe afvalbak wordt één keer in de 4 weken geleegd door de gemeente. Het afvalschema wordt dan: week 1 groente-, fruit- en tuinafval (GFT), week 2 PBD, week 3 GFT, week 4 restafval.

 

Reacties van Zoetermeerders:

Tegen:
Tegenstanders zien vooral op tegen de extra container in de tuin. Ook zijn ze bang dat de oranje bak voor plastic te klein is voor een hele maand het plastic te verzamelen.
Frenny: “Nou dat is echt niet fijn. Nog meer containers in de tuin. Waar moet ik ze laten? Om nog maar over de stank en ongedierte overlast te zwijgen.” Anja wil de oranje bak wel, maar vindt deze te klein: “Je gaat het niet redden met die oranje bak.... te klein.”
Marja: “Dus ik kan de oranje bak weigeren? Heb er geen plek voor. Waar laat ik dan mijn PBD afval? In de grijze bak? Of net zoals ik nu wekelijks doe gewoon naar de container brengen?”

Voor:
Lezers vinden het handig als het plastic afval ook aan huis opgehaald wordt, dat scheelt weer de moeite van het zelf wegbrengen.
Karel: “Iedereen moet meehelpen voor een beter milieu! Als je zelf het plastic scheidt, ben je je veel bewuster van wat je allemaal weg gooit.”

Video: Zoetermeer Actief

In ons 'overzicht Afval artikelen' leest u alles over het referendum over het Afvalbeleid: Overzicht-afval-artikelen

-advertenties-

-goede doel-