woning nieuwStagnerende doorstroming blijft een probleem op de woningmarkt: doordat mensen niet kunnen verhuizen naar een hoger segment, komt hun huidige woning ook niet vrij voor nieuwe starters op de woningmarkt. Het probleem speelt bij zowel de koopwoningen als de huurmarkt.

Lezeres Ilse Jellema zou bijvoorbeeld graag willen verhuizen naar een kleinere huurwoning. Zij bewoont nu een grote gezinswoning, maar nu twee van de vier kinderen uit huis zijn, zou zij kleiner willen gaan wonen. De woningbouwvereniging gaf echter als antwoord dat alleen bemiddeld wordt voor 55 plussers, die naar een ouderenwoning willen verhuizen. De enige mogelijkheid zou huizenruil zijn, maar dan krijgt ze een ongeveer even grote woning terug. Ilse: “Ik wil geen grote woning meer en zo lost er qua woningkrapte niks op.”

 

Doorstroming vooral gericht op ouderen

Wethouder Paalvast antwoord na vragen van de CDA fractie dat de eind 2021 vastgestelde woonzorgvisie zich met name richt op verhuizingen van empty nesters en ouderen. Ook wil de gemeente de verhuisketens langer maken. Lange verhuisketens ontstaan als in hogere segmenten woningen vrijkomen. Als een empty nester verhuist van een eengezinswoning naar een seniorenappartement bijvoorbeeld, komt daarbij de eengezinswoning vrij, waardoor een jong stel daarheen kan verhuizen vanuit een appartement.

Een seniorenmakelaar kan daarbij helpen, deze verhuiscoach helpt mensen om de overstap naar een andere woning te maken. Na een pilot van 2 jaar zijn de Seniorenmakelaars nu vanwege hun succes permanent aan de slag in Zoetermeer. De Seniorenmakelaars hebben een knelpuntenbudget, dat bijvoorbeeld kan worden ingezet als verhuiskostenvergoeding of om de huur van een woning wat te verlagen, indien dat qua inkomen van de aanvrager nodig is. Voor de meeste woningzoekenden blijkt het echter niet te gaan om financiële drempels, maar om eerder om praktische belemmeringen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-