Vrijwilliger Thuis is per 1 februari gestart met een pilot ‘Vertrouwelingmaatje’. Vrijwilliger Thuis biedt met deze pilot ondersteuning bij vertrouwenskwesties en belangrijke persoonlijke gesprekken van mensen met een chronische ziekte  en/of een beperking, geheugenproblemen of dementie.

Vrijwilligers Thuis VertrouwelingmaatjeDe vrijwilligers van MEE ZHN - Vrijwilliger Thuis zetten zich in Zoetermeer al jaren in als maatje voor mensen met een  chronische ziekte  en/of een beperking, geheugenproblemen of dementie. Deze mensen hebben vaak een klein sociaal netwerk. Vrijwilliger Thuis biedt ze (twee) wekelijks gezelschap en maakt het mogelijk dat de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft. Doel is met name het bieden van ontspanning, een luisterend oor en het verlichten van eenzaamheid.
Sinds 2021 ziet Vrijwilliger Thuis dat er bij deze doelgroep ook veel behoefte is aan ondersteuning bij vertrouwenskwesties en belangrijke persoonlijke afspraken. Denk bijvoorbeeld aan doktersbezoek, waarbij de mantelzorger of mentor niet mee kan gaan. 

Een Vertrouwelingmaatje is luisterend oor en verslaglegger bij persoonlijke afspraken en vertrouwenskwesties. Achteraf kan de hulpvrager het besprokene evalueren, eventueel samen met de mantelzorger of mentor, en zo nodig een beslissing nemen. De pilot kan van start gaan dankzij de Subsidie - vrijwilligersondersteuning van de gemeente Zoetermeer en een financiële bijdrage van het Innovatiefonds van Xtra (de holding waarvan MEE ZHN onderdeel uitmaakt).

Aanvulling op professionele zorg

De vrijwilligers van Vrijwilliger Thuis zijn een schakel in de keten van zorg en begeleiding die het mogelijk maakt dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Net als de bestaande diensten zal ook Vertrouwelingmaatje een aanvulling zijn op de professionele zorg. Een Vertrouwelingmaatje is geen mentor of bewindvoerder en ondersteunt niet bij financiële zaken. Daar zijn andere organisaties voor die hierin gespecialiseerd zijn. De hulpvrager die in aanmerking komt voor een Vertrouwelingmaatje moet nog wilsbekwaam zijn, en/of een mantelzorger, (vrijwillige) mentor of bewindvoerder hebben die helpt met het nemen van beslissingen.

Vragen of belangstelling

Bij vragen of belangstelling over de pilot kunt u contact opnemen met projectleider Maria van den Akker via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 06 10 64 67 65. 

Foto: Een bestaande vrijwilliger bij haar hulpvrager en diens mantelzorger

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-