mz zalkerbosHet Historisch Genootschap Oud Soetermeer opent op 26 februari een bijzondere tentoonstelling over de naoorlogse hoogbouw die Zoetermeer de bijnaam ‘hoogbouwstad’ heeft opgeleverd. Die hoogbouw werd vanaf 1962 bedacht en in 1972 alweer – voor de daaropvolgende tien jaar - beëindigd.


Palenstein en Driemanspolder werden buurten met voornamelijk (maar niet alleen!) hoogbouw. Meerzicht zou 80% hoogbouw krijgen, maar dat werd uiteindelijk 55%. De volgende wijk, Buytenwegh-De Leyens, kreeg geen hoogbouw meer, nog wel ‘gestapelde bouw’.

In de tentoonstelling ‘Opgang en afgang van de hoogbouw in Zoetermeer, 1962-1972’ laat HGOS de ontwikkeling zien vanaf 1950, toen Zoetermeer door het Rijk werd gezien als de juiste plek voor vele Hagenaars die een huis zochten. Na de eerste wijken met hoogbouw volgde al snel de omslag naar meer laagbouw. Toch kwam in latere wijken zoals Rokkeveen hoogbouw weer terug, maar dan in andere vormen. In de tentoonstelling is ook nog aandacht voor de toekomst met de nieuwe wijk de Entree, waar eigentijdse hoogbouw gepland staat. De tentoonstelling opent op 26 februari vanaf 14.00 uur, in het gebouw van HGOS aan de Dorpsstraat 132.

Foto: hoogbouw aan het Zalkerbos in Meerzicht

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-