20211208 28751Door gestegen bouwkosten verwacht de gemeente nu dat er een tekort van € 2 miljoen zal ontstaan bij de bouw van het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark. De prijzen van bouwmaterialen zijn dit jaar exceptioneel gestegen en het is nog niet te voorspellen wat de prijsontwikkeling komend jaar zal zijn.

De raad had in 2019 al ingestemd met een investeringsbudget van € 23,1 miljoen om het nieuwe zwembad te bouwen, dit bedrag was gebaseerd op de toenmalig bekende prijzen. Sinds het eerste kwartaal van 2021 zijn de prijzen van bouwmaterialen echter fors gestegen, door een combinatie van globale handelsconflicten, schaarste aan grondstoffen en de coronapandemie. Wanneer en of er een daling komt van de prijzen van grondstoffen is nog niet te zeggen.

De aannemer heeft bij het inschrijven op de bouw wel rekening gehouden met prijsstijgingen, maar kon deze extreme stijging niet voorzien. De gemiddelde prijsstijging van bouwmaterialen in 2021 is 27,5%. De extra kosten voor de bouw van het zwembad komen deels voor rekening van de aannemer, deels voor de gemeente zelf.

Het projectteam dat verantwoordelijk is voor de bouw heeft een beheersplan opgesteld om de risico’s en de gevolgen van prijsstijging zoveel mogelijk te beheersen. Zo wordt er zo veel mogelijk kostenbewust en competitief ingekocht. Ook probeert het projectteam rekening te houden met langere levertijden en tijdig de benodigde materialen te bestellen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-