Voor Eenzaamheid Zoetermeer Zanyar 01Van 6 tot en met 12 december zijn diverse kunstenaars de wijken van Zoetermeer ingetrokken om op een bijzondere manier aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid door middel van kunst en cultuur.  

Ze werkten met een grote verscheidenheid aan media: van beeldende kunst tot 'spoken word’, van podcast tot koorzang, van social design tot fotografie. Zo ontstonden er mooie gesprekken over eenzaamheid. Twee projecten in Rokkeveen en Palenstein zullen in januari nog aandacht krijgen. 

Ruben Abels maakte in Buytenwegh de looproute zichtbaar van eenzame wandelaars. Aan het eind van de dag waren er zeker 20 zichtbare routes die elkaar kruisten. Was er een ontmoeting mogelijk geweest? Zanyar Aziz ging in Seghwaert het gesprek aan over eenzaamheid door persoonlijke verhaaltjes en gedichten te delen en in Meerzicht gaf Ellen Houtman met een verzameling foto’s een ‘gezicht’ aan eenzaamheid. In de Leyens bouwde kunstenaar Sachia Pereira Stolle als thuisloze ijsbeer zijn eigen huis. 

In Driemanspolder plaatste Emmie Liebregts een mensachtig figuur op een bankje waar wijkbewoners brieven in konden stoppen die direct versnipperd werden. Daardoor bleven verhalen over eenzaamheid veilig, maar konden de wijkbewoners het wel van zich afschrijven. Katinka van Gorkum is in Dorp aan de slag gegaan met het werk van Anna Blaman, een Rotterdamse schrijfster, en daarmee kwam het gesprek op gang over eenzaamheid, anders zijn, vriendschap en vertrouwen.  

Karin Voogd heeft in Oosterheem onderzoek gedaan en ging met bewoners in gesprek over de begrippen dichtbij en veraf, over echt en illusie, over nare gevoelens en gevoelens van overweldigende schoonheid die de wijk Oosterheem kan oproepen. In Noordhove konden buurtbewoners online meedoen aan het project van Wouter van der Giessen. Hij maakte een schetsontwerp voor een fictief kunstwerk in het Aldo van Eyckpark. De bewoners werden uitgenodigd om aanpassingen aan te dragen voor dit ontwerp. Wat zou er anders moeten? Hoe zou dit een symbool voor eenzaamheid kunnen worden? Met de input van bewoners worden nieuwe schetsontwerpen gemaakt en op een later moment tentoongesteld. 

Twee projecten lopen nog door in januari. In Palenstein kunnen er dan samen met zangpedagoge Sandra van den Brand liederen gezongen worden over eenzaamheid en verbinding. Sofie Hollander en Jetske van Dorp gaan verder met de in Rokkeveen gevangen slaapliedjes.  

Eenzaamheid 

Eenzaamheid hoort bij het leven, het is van alle tijden en van iedereen. We moeten eenzaamheid omarmen en bespreekbaar maken. Dat is het prikkelende uitgangspunt van Voor Eenzaamheid in Zoetermeer, een initiatief van het Platform Voor Eenzaamheid, Zoetermeer tegen eenzaamheid en Wijck, Samen cultuur maken. 

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

Foto: Zanyar Aziz in Seghwaert in gesprek

-advertenties-

-goede doel-