JustitieDe gemeente heeft onderzocht of het mogelijk is om in Zoetermeer een Scholierenrechtbank te starten. Hierbij komen scholieren voor kleine vergrijpen voor een ‘rechtbank’ van medescholieren, waardoor zij leren om conflicten beter op te lossen. Het lijkt nu echter niet het juiste moment om dit op te starten.


In 2017 is het project al eens afgebroken wegens te weinig draagvlak, maar ook nu waren de Zoetermeerse scholen er niet voor te porren. Zij geven vooral de Covid-problematiek en het hebben van andere prioriteiten op als reden. Ook zien scholen op tegen de kosten.
In juli dit jaar pleitte Zoetermeer Vooruit tijdens de actualisatie van het Integraal Veiligheidsbeleid voor het instellen van een Scholierenrechtbank. Jongeren die zich voor het eerst schuldig maken aan overtredingen met een zekere impact op hun directe omgeving (te denken valt aan knokpartijtjes, kleine diefstal), krijgen de kans zich eerst te verantwoorden voor een door leeftijdsgenoten bemenste scholierenrechtbank om te voorkomen dat zij meteen in het strafrechtelijke circuit belanden.

Financiering

De totale kosten werden in 2017 geschat op ongeveer € 25.000,-. Vanuit het onderwijs- en veiligheidsbudget zijn er momenteel geen middelen beschikbaar voor het financieren van de Scholierenrechtbank. Dit zou betekenen dat de bekostiging van de Scholierenrechtbank volledig bij de scholen komt te liggen.
Gezien het geringe draagvlak en het niet beschikken over financiële middelen, is het volgens Burgemeester Bezuijen niet haalbaar om op dit moment het project Scholierenrechtbank te starten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-