2022 kaarsjesNet als vorig jaar zal ook de komende jaarwisseling uiterst sober zijn door de coronapandemie. Vuurwerk mag niet, er komt geen vuurwerkshow en ook het jongerenfeest kan slechts online plaatsvinden. Wel neemt de gemeente maatregelen om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Het kabinet heeft besloten dat er dit jaar opnieuw een landelijk verbod komt op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het vuurwerkverbod wordt ingevoerd om de druk op zorg te verminderen. Zelf afsteken van vuurwerk gaat dus niet lukken dit jaar. Vuurwerkhandelaren en vuurwerkverkopers worden door het kabinet gecompenseerd.
Ook de vuurwerkshows op de Markt (het kindervuurwerk om 19.30 uur en het reguliere vuurwerk om 00.00 uur) kunnen door de huidige coronamaatregelen niet doorgaan.

 

Hogere schade voor 'coronajaarwisseling'

Afgelopen jaarwisseling, 2020-2021, werd al grotendeels bepaald door de coronamaatregelen, waardoor veel dingen niet mochten of konden doorgaan. De schade van deze jaarwisseling aan gemeentelijke bezittingen, zoals prullenbakken, glasschade aan gebouwen en schade aan het wegdek door bijvoorbeeld brandjes bedroeg € 73.980. Een 'normale' jaarwisseling zoals 2019-2020 ‘kostte’ € 71.942.

De schade van de afgelopen jaarwisseling werd vooral, voor 65% veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk. 

 

Jongerenfeest

Het jongerenfeest kan door de huidige coronamaatregelen niet fysiek op locatie doorgaan. Als alternatief voor het jongerenfeest wordt net als vorig jaar een livestream georganiseerd. Vorig jaar sloten de gemeenten Delft, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp aan bij onze livestream. Zij zijn daarom dit jaar ook benaderd met de vraag om mee te doen.


Burgemeesters hebben in diverse overleggen al aandacht gevraagd voor de coronamaatregelen voor horeca tijdens de jaarwisseling. Hier is tot op heden nog geen gehoor aangegeven. Burgemeester Bezuijen blijft echter pleiten om meer ruimte voor de horeca tijdens de jaarwisseling.

 

Veiligheid

Elk jaar neemt de gemeente maatregelen om de jaarwisseling veilig en zonder veel schade te laten verlopen. Hierbij kan gedacht worden aan zoals de inzet van cameratoezicht, het verwijderen van brandbaar materiaal in de aanloop naar de jaarwisseling, voorlichting door HALT en Buurtwerk en de inzet van burgerparticipatie.

Afvalbakken op hotspotlocaties (in de wijken Seghwaert, Buytenwegh de Leyens, Dorp, Meerzicht, Palenstein en Oosterheem) kunnen worden weggehaald om schade te voorkomen.Campagne helpende Hens

De Campagne helpende Hens gaat inwoners informeren over het veilig en verantwoord gebruiken van vuurkorven en/of oliedrums. Zo hoopt de gemeente schade aan het wegdek door vreugdevuren op straat te voorkomen.

Lees ook: Hogere-schade-ondanks-rustige-jaarwisseling

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-