DSC02777a wDe gemiddelde temperatuur lag in de laatste herfstmaand op een normaal niveau. Maar in en rondom het laatste weekend werd het een paar dagen flink koud met zelfs wat natte sneeuw. Is dit een voorbode van echt winterweer in december?

November trapte in de eerste week af met aardig herfstweer. Zo liet de zon zich toen regelmatig zien en werd het op de meest dagen van die week een graad of 12. Ook in de tweede en derde week haalde het kwik doorgaans 10 graden of wat meer hoewel de temperatuur rond het midden van de maand even een duikeling maakte. Op de 16e werd het namelijk niet warmer dan 6 graden. Op de 19e werd de hoogste temperatuur (ruim 14,2 graden) van de maand bereikt, een waarde die overigens ook al op de 13e werd behaald. Maar het weerbeeld in deze twee middelste weken liet te wensen over want het was vaak erg bewolkt. Ook viel er toen nauwelijks regen zodat de voorbije slachtmaand erg droog leek te gaan uitpakken.

 

Een koud en nat slot

Maar de laatste fase van november bracht daar sterk verandering in: op de 26e viel er in Zoetermeer rond de 20 mm. Bovendien was die dag erg onaangenaam omdat het naast nattig ook koud was (nauwelijks 6 graden). In het laatste weekend werd het zoals gezegd nóg kouder waardoor het ook enigszins winters aanvoelde. De natte sneeuw die ’s nachts af en toe in onze stad viel, onderstreepte dat nog eens terwijl het op de 27e en de 28e nauwelijks 4 graden werd. De maandwisseling verliep weer zacht met ongeveer 10 graden

 DSC02766a w  DSC02798a w

November was tamelijk somber en aan de droge kant

De laatste paar koude dagen compenseerden het relatief zachte weer van het grootste deel van de maand zodat de slachtmaand als geheel qua temperatuur ‘normaal’ was. De zon scheen weinig zodat de maand als ‘somber’ kan worden getypeerd. En ondanks het natte slot slaat de balans wat betreft de neerslag in Zoetermeer iets naar de droge kant door. Vriezen deed het in onze stad niet op de normale waarnemingshoogte, maar grondvorst was er wel; buurttuin Zoete Aarde had er een handvol van.

 DSC02821a w  DSC02823a w

Gaat december na Sinterklaas winteren?

De eerste paar dagen, ongeveer tot Sinterklaas, blijft het erg onbestendig weer met dagelijks kans op (flink wat) regen bij een graad of 6 wat normaal is voor begin december. De weerkaarten daarna speculeren op de vorming van een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië vanaf Sinterklaas die later vrieskou naar ons land zou kunnen brengen. Zeker is dat echt allerminst. Een vorstperiode wordt in ons steeds warmer wordende klimaat steeds zeldzamer.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-