2. DWLW 6  8. Voorw 5


Fotograaf Ad Jansen maakt in zijn boek ‘Zoetermeer Toen&Nu in beeld’ de ontwikkeling van Zoetermeer van dorp tot stad zichtbaar. Hij heeft voor zijn boek beelden uit de periode 1900 – 1966 opnieuw vastgelegd, op zoveel mogelijk dezelfde locatie en vanuit dezelfde hoek als toen.


Voorkant boekBijna 60 jaar geleden werd het definitieve besluit genomen om het dorp Zoetermeer te ontwikkelen tot een stad van 100.000 inwoners om de grote woningnood in de regio Den Haag op te lossen. In 1965 wordt een begin gemaakt met de ontwikkeling van de wijk Palenstein, de eerste paal wordt geslagen in 1966. In de jaren daarna volgen de andere wijken, waarvan Oosterheem als laatste in het jaar 2000.
Voor het dorp van 10.000 inwoners dat omgeven wordt door weilanden heeft dit een grote impact. Als gevolg van de omvangrijke en snelle groei verdwijnt het agrarische en dorpse karakter van het toenmalige Zoetermeer en ontstaat de stad zoals wij die nu kennen.
Ad Jansen is bijna letterlijk in de voetsporen van de fotograaf van toen getreden om de foto’s voor zijn boek te maken. De vergelijking tussen ‘Toen’ en ‘Nu’ laat zien dat er inderdaad heel veel is veranderd, maar ook dat er verrassend veel is gebleven.


Het boek van 170 pagina’s is vanaf 30 oktober te koop bij Het Historische Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) in de Dorpsstraat, bij Boekhandel De Kler in het Stadhart en bij de boekwinkels van Sonneveld in Meerzicht en Oosterheem. De prijs is € 23,50. Leden van HGOS krijgen korting.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-