pexels ekaterina mitkina 9898735Lekker in je vel zitten kan je een ontzettende energie boost geven. Goed voor jezelf zorgen  kan daar een enorm verschil in maken. In onze maandelijkse column ‘Lekker in je vel’ geeft Els orthomoleculair huidtherapeut je tips. Deze maand in Lekker in je vel: De herfst en het effect ervan op de huid.

De herfst is nu een maand bezig. De koude dagen gaan er nu aan komen. Je voelt de koude wind langs je huid en handen voorbij gaan. Je zet de verwarming aan en haalt een dikke trui weer uit de kast. Altijd een heerlijke tijd, maar je huid krijgt wel meer te verduren. Waarom is dat zo en vooral hoe verzorg je nu je huid. Dit leg ik je graag uit.

De huid droogt extra uit door een gure wind en de verwarming die weer lekker aan staat. Een droge huid gaat meer tekenen met fijne lijntjes tot een craquelé lijntjes. Je voelt het zelf ook aan de huid dat het droger of vochtarm wordt. Hoe voel je dat? De huid gaat meer trekken. De crème die je gebruikt, voedt niet meer genoeg, na het aanbrengen blijft je huid nog trekken. De huid kan ook gevoeliger worden door de droogte met extra zichtbare roodheid en/of bultjes.

Tip 1: Extra drinken

Lekker veel drinken, van water tot lekker een kop thee. Je lichaam bestaan uit 60% water. Je lichaamscellen hebben vocht nodig om goed hun werk te doen. Hoe beter we drinken, hoe beter je lichaam zijn functies kan uitvoeren. Dit geldt ook je huid. Je vochtinname heeft dus echt invloed op je huid. Hoeveel wil je per dag drinken? Dit varieert per persoon, je lichaamsbouw en je dagelijkse activiteit, maar hou gemiddeld 1,5 tot 2 liter vochtinname per dag aan.

Tip 2: Wekelijks voedend masker

Dit is juist de periode dat je huid extra aandacht nodig heeft. Geef je huid wekelijks een voedend masker. Kies een voedend masker met ingrediënten zoals kamille, lavendel, borageolie, zonnebloemolie, Aloë vera. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je huid zijn eigen vocht beter gaat vasthouden. Je kunt voor het aanbrengen van het masker eerst de huid scrubben met een zachte scrub. Een scrub met abrikozenpitten heeft een zachte werking met een gladde huid als resultaat. Door eerst een scrub te doen kan de huid het voedend masker nog beter opnemen. Zo krijg je beter resultaat.

Tip 3: extra voedend serum onder je nachtcrème

Gebruik in de herfst een extra voedend serum onder je nachtcrème. In de nacht is je huid aan het werk en kan dan extra voedingsstoffen hard gebruiken. Een serum op basis van bijvoorbeeld jojobaolie is nu prettig voor je huid.

 

Tip 4: vollere crème

In de herfst en winter adviseer ik een vollere crème voor je huid. De vollere crèmes bevatten net meer ingrediënten die de huid stimuleren om zijn eigen vocht vast te houden. In mijn praktijk werk ik met producten die hogere percentage etherische oliën bevatten. Deze crème zijn ook krachtiger. Het stimuleert meer de huid in al zijn processen.

Tip 5: Antioxidante

Eet lekker veel groente en fruit. Het klinkt cliché, maar ik ga het je uitleggen. Groente en fruit bevatten veel vitamines Foto Elsen mineralen maar ook antioxidanten zoals polyfenolen. Zij maken o.a. de vrije radicalen in de huid onschadelijk. Hoe minder vrije radicalen in de huid, hoe trager de huidveroudering. Een droge huid gaat ook meer tekenen met fijne lijntjes. Geef je de huid veel antioxidanten dan ondersteun je de huid in zijn processen waardoor de fijne lijntjes (huidveroudering) verminderen.

Ik wens je een fijne herfst toe. Geniet van de dagen, wandel lekker veel in de natuur. Geniet van de zon tijdens de wandeling en de seizoensgerechten.

Stralende groet, Els van Huidstudio Bloos

-advertenties-

-goede doel-