Herman Wijffels lezingHerman Wijffels, die op maandag 11 oktober sprak op de Hans Haring-lezing van DuurSamen, wil twee miljoen woningen van corporaties verduurzamen met geld van de overheid. Het is volgens Wijffels een noodzakelijke verandering die we moeten maken.

 

De afgelopen twee eeuwen hebben welvaart opgeleverd. Er is heel veel geld verdiend met behulp van beperkte, fossiele grondstoffen en de verwerking ervan. Nu kan de overheid daardoor heel goedkoop geld lenen om te investeren in het gebruik van onuitputtelijke energiebronnen, zoals zon, wind en water. Dat energiebeleid zou bovendien een sociaal beleid zijn als het wordt ingezet voor mensen die zelf niet of nauwelijks die mogelijkheden hebben.

 

Transitie

Wijffels vindt het nu tijd om het proces van verkregen welvaart ten koste van het leven op deze planeet te veranderen. We geven geld uit voor ongezond voedsel, benzine voor de auto en aardgas voor ons huis, hetgeen natuurlijke hulpbronnen als grond, lucht en water vervolgens vervuilt. En daardoor leven we korter en nemen de kosten voor gezondheidszorg toe. Om het belasten van onze gezondheid en van de aarde te stoppen stelt eurocommissaris Frans Timmermans met het Europese Green Deal-programma heel veel geld ter beschikking om die transitie mogelijk te maken. Een nieuwe regering dient daarvoor beleid op te zetten, zoals voor verduurzaming van sociale woningen. Maar ook voor een gezonde voedselcyclus, een circulaire economie en meer nadruk op preventieve gezondheidszorg.

 

Aarde is de bron van ons bestaan

Wijffels: “Als individu kunnen we ook bijdragen aan die verandering. Door meer bewust te zijn welk voedsel gezond is en daarnaar te handelen, voorkomen we welvaartsziekten als obesitas. En gezond voedsel heeft vervolgens gezonde, natuurlijke grond, lucht, water en biodiversiteit nodig. Kortom een gezonde aarde. Daarom zijn alle organisaties zo belangrijk die dit aan de orde stellen om samen zorg te dragen voor die noodzakelijke verandering.”
Wijffels wil dan ook investeren in de aarde. Kapitaal lenen is inmiddels nagenoeg gratis, de aarde niet. Want, zo zei Herman Wijffels, de enige zekerheid die wij hebben is dat de aarde de bron is van ons bestaan. En daarom moeten we die gezond houden.

 

Hans Haring-lezing

DuurSamen Zoetermeer had Herman Wijffels uitgenodigd. Op maandag 11 oktober legde hij zijn visie voor aan de aanwezigen in de Nicolaaskerk in de Dorpsstraat. Wie geïnteresseerd is, kan de lezing alsnog bekijken op You Tube: https://www.youtube.com/channel/UCekKeK56Lyz0pwR4goTYRvg

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-