20211014 26912Wethouder Ter Laak opent de bijeenkomst


De 8e Netwerkbijeenkomst van de Community tegen Eenzaamheid stond geheel in het teken van ‘Luisteren’. Als je goed naar een ander luistert, voelt hij of zij zich echt gehoord en gesteund. De Community tegen Eenzaamheid zet zich in om eenzaamheid in Zoetermeer te verminderen met acties en projecten.

Wethouder Ingeborg ter Laak: “Ik ben er trots op dat er in de Week tegen Eenzaamheid zoveel activiteiten zijn georganiseerd in Zoetermeer. Ook voor eenzaamheid onder jongeren is er steeds meer aandacht, dat zijn belangrijke stappen.”

De kracht van een goed gesprek

Een goed gesprek begint met echt goed luisteren naar de ander. Hoe maak je echt contact, en moet je altijd iets dóen, of is alleen luisteren ook genoeg? De deelnemers aan de netwerkbijeenkomst konden meedoen aan drie verschillende workshops: De kracht van een goed gesprek, In je Uppie en Luisteren naar jezelf.

Johan Roest is buurtpastor bij Halte 2717, maar vindt contact maken en goed luisteren belangrijker dan zijn christelijke achtergrond. “Ik probeer in een gesprek bewust te zijn van mijn eigen opvattingen en achtergrond, en dit zo min mogelijk te laten meespelen in het gesprek. Het gaat om het echt luisteren naar mensen, ik wil ze niet een bepaalde kant opduwen!”

 20211014 26913  20211014 26917


In je Uppie

In je Uppie is een landelijk project, wat nu ook in Zoetermeer van start gaat. Er worden gespreksgroepen gevormd waar ouderen kunnen meepraten over onderwerpen zoals vriendschap, ouder worden of spijt. Er is een gespreksleider, die zorgt dat het gesprek goed opstart, maar zich verder zo min mogelijk bemoeit met de inhoud.
Alet Klarenbeek initiatiefnemer van Up!: “Ouderen kunnen zo ongedwongen met elkaar praten, zonder bang te hoeven zijn voor oordelen of kritiek.”

Jongeren

De community houdt zich ook bezig met een groep waarvan vaak gedacht wordt dat ze niet eenzaam zijn: jongeren. Wethouder ter Laak: “In de stad hangen posters met ‘8000 jongeren in deze stad voelen zich eenzaam’, dat raakt mij. Daarom ben ik blij met alle steun en initiatieven vanuit de community, want sámen kunnen we een deel van die eenzaamheid oplossen!”

Speciaal voor jongeren wordt eind dit jaar een Festival georganiseerd: ‘Kom erbij!’ Jongeren zélf helpen bij het organiseren van dit festival en bedenken wat er te doen is: workshops en artiesten om lekker bij te feesten.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-