Zoetermeerder Adri Smits gaat op bezoek bij de meest uiteenlopende ondernemers in Zoetermeer. Welk verhaal zit er achter deze ondernemer? Adri blijft niet bij de voordeur staan, maar gaat op zoek naar het persoonlijk verhaal. Vandaag gaat Adri langs bij Rossella van Sterk Vooruit.

rossella copyHet is even zoeken daar in het Stadshart. De afleiding is groot, zeker met een maag die zich afvraagt of de lunch wel op tijd is. Maar dan zie ik het, ingeklemd tussen winkels. Promenade 111.
Ik loop een kantoorgebouw binnen, maar de trap op en de omgeving oogt plotseling erg vriendelijk en ben dan ook reuze benieuwd wat ik hier zal aantreffen. Mijn afspraak is met ene Rossella. Haar site www.sterk-vooruit.nl sprak mij bij voorbaat al erg aan omdat ik in een eerder leven werkzaam was in het onderwijs en met name de laatste jaren met kansarme jongeren.
“Daar bent u”, klinkt het plotseling vanuit een ruimte waar de deur van open staat. Verrast draai ik me half om en zeg: “Als u Adri bedoelt dan heeft u gelijk”. Ze glimlacht vriendelijk en knikt een paar keer bevestigend. Zonder zoeken heb ik Rossella blijkbaar gevonden. Of zij mij? Ze stond te babbelen met ‘haar buurvrouw’ in afwachting van mijn komst.
Zij begeleidt me naar haar kantoor, nou ja, kantoor, het oogt als een huiskamer en zo voelt het ook.
Overal zie je ook spulletjes uitgestald die duidelijk maken dat haar doelgroep kinderen is.
Met een geruststellende glimlach wijst ze mij naar een tafel met stoelen waarvan ik er één mag uitzoeken. Waarom voel ik me zo op mijn gemak? Terwijl ik zoek naar dat antwoord wordt mijn blik getrokken door een landkaart aan de muur. Groot aanwezig zonder dominant te zijn. Duidelijk ook dat het hier gaat om Italië. Rustgevend kleurend passend in het geheel. Dankbaar maak ik gebruik van de mogelijkheid die mij zo op het oog wordt geboden om het gesprek open te breken. ‘Wat is de betekenis van deze kaart op die plek?’, vraag ik. Ze blijkt daar te hebben gewoond en heeft er nog steeds familie. Later tijdens het gesprek zal deze kaart van nog meer betekenis blijken te zijn.

Zij vertelt mij in korte, maar duidelijke zinnen wat ze doet, wat ze graag zou willen doen. Het begeleiden van kinderen. En leren-leren is hierbij de rode draad. Ieder kind heeft zijn eigen manier van leren. Wat goed is voor de een kan funest zijn voor de ander. In het huidige onderwijs is er maar al te vaak alleen oog voor het grote grijze midden, in een enkel geval extra aandacht voor een achterblijver en voor een kind die daar boven uitsteekt, is het hopen op ouders die daar oog voor hebben anders kwijnt die groep helemaal weg in het huidige systeem. Ondanks alle goede bedoelingen van vaak betrokken leerkrachten. Dus van hoogbegaafd tot minder makkelijk lerend wil ze deze kinderen helpen hun eigen plaats in de maatschappij te veroveren. De relationele en maatschappelijke problemen van kinderen in het onderwijs passeren in sneltreinvaart de revue. En ik word erg getroffen door haar betrokkenheid, haar enthousiasme, haar eigen reflecterende vermogen en zelfkennis die o zo leidend blijkt te zijn voor haar handelen.

 

Hoe zij gekomen is tot wat ze nu doet?

In Italië kwam zij als Nederlandse op de leeftijd voor groep 6\7 terecht in groep 3. Dit omdat ze de taal onvoldoende beheerste. Maar gelukkig was daar al snel een juffrouw van die school die haar ellendige situatie opmerkte, haar bij de hand nam en haar bracht waar ze graag zijn wilde. “Deze juffrouw”, en zij tikt daarbij op een plaats op de kaart van Italië, “deze juffrouw is voor mij het voorbeeld geworden wat ik zou willen betekenen voor een ander kind.” Ze vertelt dat ze toen zelf ervaren heeft hoe belangrijk het is als kind opgemerkt te worden. Een leerkracht die individuele aandacht kan geven die het kind verdient en die het huidige onderwijs veel te weinig kan bieden ondanks alle inspanningen.
Toevallig heb ik zelf een zoon met een ‘te hoog’ IQ, maar hij is helaas nu te oud. Maar als ik de tijd kon terugdraaien, dan wist ik het wel. Ik had hem graag en met veel vertrouwen toevertrouwd aan de sturende hulp van Rossella, de eigenares van Sterk Vooruit.

Tekst: Adri Smits

-advertenties-

-goede doel-