De van oorsprong Zoetermeerse Suzanne Sanders is momenteel druk bezig met haar 2de album. Inmiddels heeft ze al een paar nummers als single uitgebracht. Het hele album gaat over geestelijke gezondheid en het effect op mensen.

Het nieuwste nummer 'Counting Flowers' heeft ze net opgenomen en komt binnenkort online. Het nummer beschrijft het proces van iemand die een burn-out heeft gehad en de weg eruit. Het nieuwe album focust zich op geestelijke gezondheid waarbij onderwerpen als, alzheimer, burn-out en depressie aan bod komen. Deze onderwerpen ziet de zangeres, zangdocente en muziek therapeute onder andere door corona veel voorkomen.


Vanuit de 5de versnelling terug naar jezelf

Het nummer Counting Flowers schreef Suzanne na een gesprek met iemand die in een burn-out zit. ”Na het gesprek ben ik buiten voor de deur op een muurtje gaan zitten schrijven. In eerste instantie schreef ik een gedicht over haar, wat ze me vertelde over haar ervaring met een burn-out. Waarin ze te lang doorging in de 5 de versnelling en dan plots tot stilstand was gekomen en leegte voelde. Waarin ze besefte dat ze te weinig voor zichzelf had gekozen en hoe ze ‘leren ruimte in te nemen voor jezelf’ heeft moeten leren. Dat er na een burn-out weer ruimte is voor dromen en een beter leven voor jezelf Na toestemming van die persoon heb ik het als liedje opgenomen”, vertelt Suzanne. De liedjes die bij mensen wellicht voor herkenning kunnen zorgen zijn vooral ook een waarschuwing.

Suzanne: “Door het praten met mensen en het horen van hun verhaal over depressie of burn-out besef je welk effect het heeft op mensen en hoe lang het proces van verwerken kan duren voor je hier weer van hersteld bent. Een waarschuwing voor anderen om goed voor zichzelf te zorgen en op te komen.”

 

Kracht van muziek

1O4A9185 edited 1Een ander bijzonder lied is het nummer ‘Pianoman’. Naast haar werk als zangdocent speelt Sanders ook regelmatig muziek in verzorgingshuizen. Tijdens een van haar bezoeken bespeelde ze de piano waarop een bewoner vingerbewegingen maakte alsof hij speelde. De man bleek vroeger pianist geweest te zijn, de pianomuziek bracht de herinneringen weer naar boven. “Voor mij een mooi en magisch moment om getuige te zijn van de kracht van muziek”, vertelt Suzanne met een glimlach. Ze schreef een nummer over de man en zong die samen in met Licia van Wijngaarden, haar vaste achtergrondzangeres.
Suzanne: ”Het lied heb ik in coronatijd bij mij thuis opgenomen en ik begeleid mezelf op piano, voor het eerst. Normaal speel ik gitaar of ukelele tijdens een opname.”

Het nummer ‘Colors’ dat ook op het album komt beschrijft het moment waarop mensen, na een depressie, weer een sprankje kleur gaan zien in hun leven en de wereld. Na een tijd figuurlijk in het donker te hebben doorgebracht. Naast deze drie nummers komen de liedjes High Tides, Quiet Nights en Shadowman ook op het album. Daarnaast is Suzanne druk aan het schrijven aan de rest van het album, waarbij ze soms hulp krijgt van haar vriend die ook gitaar speelt. Naast het schrijven en zingen werkt als zangdocent, muziektherapeute en volgt ze een opleiding stem acteren.

 

Van Sneeuwwitje tot zangeres

Suzanne werd 25 jaar geleden geboren in de Wijk Seghwaert waar ze ook opgroeide samen met haar broer. Van jongs af aan is ze gek op muziek, haar ouders spelen allebei gitaar en er staat altijd muziek op. De echte fascinatie komt als ze in het Stadstheater de musical Sneeuwwitje ziet. Suzanne: ”ik dacht toen als een meisje in een musical kan spelen dan wil ik dat ook”. Ze begint op haar 9de met zingen bij kinderkoor Green Voices. En volgt daarna musical zanglessen bij het CKC, later start ze ook met balletles. Met werkgroep Zpinazie speelt ze mee in een musical. Als ze niet wordt aangenomen op de musicalschool omdat haar danskunst niet optimaal is, verlegt ze haar doel naar de muziek en zang. Ze doet de Mbo-opleiding muzikant/producer waarbij ze diverse instrumenten leert bespelen, muziek leert componeren, produceren en presenteren. Aan het eind van de opleiding moet je een geheel album afleveren met zelf geschreven liedjes, muziek en productie.

 

Beste in je naar boven haalt

Ze vormt in die tijd een band om zich heen met zeven muzikanten en maakt het album MyStorieS. Na twee jaar samen te hebben gespeeld met de band gaat ze solo verder. Ze volgde na het uiteen gaan van het orkest een opleiding tot zangcoach op het conservatorium in Amsterdam en begon met zangles geven bij, JJ Music House waar ze een ruimte huurde. Suzanne volgt zelf ook nog zangles bij haar eigen zangdocente. Suzanne: ”Ik vind het fijn om een klankbord te hebben, iemand die meedenkt en daarbij het beste in je naar bovenhaalt. Dat is exact de manier waarop ik ook les geef. Ik maak muziek met mijn leerlingen, ik sta naast hen, nooit boven hen.”

Naast de zanglessen die ze nog wekelijks geeft in Zoetermeer, treedt ze er ook op, zoals in Buurttuin de Zoete Aarde, JJ Music house of bij een event als gluren bij de buren.
Meer muziek van Suzanne kun je vinden op:https://www.suzannesandersmusic.com/suzannesanders/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-