STOER 2.jpgDe Zoetermeer actief agenda staat vol met activiteiten, grote en kleine. Soms alleen geschikt voor volwassen, andere juist voor kinderen en de meeste voor de hele familie. Dorien Luijten en haar kinderen Anna-Sofie (8) en Sepp (5) kiezen maandelijks een leuke uit, trekken eropuit en vertellen ons er alles over.

Vorig jaar won ik de Zoetermeer Actie(F) tas met twee kaartjes voor het museum. Op een studiedag besloot ik met de kinderen een kijkje te nemen. Ik met een kind achterop de fiets en een kind op de skates richting het Stadshart gefietst. Bij binnenkomst werden de skates snel verwisseld voor schoenen en werden  we vriendelijk welkom geheten door de dames van de informatiebalie. De kinderen mochten omdat ze beide onder de twaalf zijn gratis naar binnen. De kaartjes zijn betaalbaar, let op als je de Voorde wilt bezoeken, je kunt alleen pinnen.

Stickers plakken

We kregen uitleg van een  vriendelijke medewerkster van het museum. Je krijgt namelijk een stickervelletje in de kleur van je leeftijd. DeSTOER 4.jpg kinderen hadden gele stickertjes en ik de blauwe .Ze vertelde, dat dit geen museum is waar je alleen maar mag kijken en nergens aan mag zitten. Je mag juist overal aan- en  opzitten. Er staat een heuse motor in de hal, overal hangen stellingen over het thema van de tentoonstelling ‘Stoer’, de stickers kun je plakken op het antwoord naar keuze en aan het eind van de expositie tellen ze elke kleur om te zien welke leeftijd welke keuze maakt. Dat is onwijs tof bedacht.

Het is een kleine ruimte, maar met grootste opdrachten, in elke hoekje is er wel iets te doen. Motorrijden, met pumps aan over de rode loper, retro spelletjes, spijkers meppen, muziek luisteren en dansen, dat hebben we uitgebreid gedaan. Wij hebben ons een hele tijd vermaakt.

 

Iedereen mag stemmen

Boven vind je een expositie over de stad Zoetermeer. Ook daar kun je van alles doen. Wat dacht je van even skiën en dat midden in een museum. Zelf heb ik getest of ik geschikt was als pakjesbezorger op de bakfiets in Zoetermeer, maar helaas, ik reed alle adressen voorbij en daar zat ik dan met de pakjes. Er is op deze etage ook een stemhokje in het hokje vindt je allemaal stellingen over de Stad waar je mening over gevraagd wordt. Zowel jong als oud mogen stemmen.

 

STOER 3.jpgErg interactief

Omdat de Voorde erg interactief is allemaal hebben de kinderen het heel erg naar hun zin gehad. De medewerkers waren allemaal even vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. We hebben een momentje van rust genomen toen er een groep kinderen binnenkwam, in de tussentijd hebben we lekker een koekje gegeten en kleurplaten gekleurd die bij de balie liggen. Er is een klein winkeltje met allerlei kleine speeltjes en boekjes, zoals politieautootjes en poëzieplaatjes. 

 

Het is geen tentoonstelling

De term Museum is eigenlijk geen goede naam voor deze plek. Het is veel meer. Het is geen tentoonstelling maar een interactieve belevenis. Je kan de beleving zo lang of kort maken als je zelf wilt en zelfs kiezen in welke richting. Van links naar rechts, van boven naar beneden, alles mag. Toen we alles gezien hadden vonden we nog een leuk, verstopt speelplekje waar de kinderen heerlijk hebben gebouwd.

Alles is toegankelijk voor iedereen, nergens zijn er drempels of verschil in hoogte. De ruimtes zijn zo ingedeeld dat je overal tussendoor kunt. Er is een lift die naar boven gaat of nog een verdieping lager waar je koffie en thee kunt drinken aan de grote tafel tussen de retro-spullen die je vanaf buiten altijd mooi uitgestald ziet staan.

De Voorde is een leuk uitje om in je herfstvakantie-agenda te zetten.


STOER 11.jpg
Dorien

STOER 5.jpg
Anna-Sofie 8 jaar


STOER 1.jpg

Sepp 5 jaar

 

Dorien Luijten (40 jaar) is getrouwd met Erwin en samen hebben ze 2 kinderen, Anna-Sofia (8jaar) en  Sepp (5jaar). Dorien is fotografe bij Foto-Konijnenburg en is eigenaresse van Knopie-dopie en Puur & Lief fotografie
Als vrijwilligster bij Buurttuin Zoete Aarde organiseert ze veel activiteiten voor kinderen. 

 

-advertenties-

-goede doel-