Lief en Leed Gangmakers ZoetermeerIn het kader van de Week van de Eenzaamheid is het eerste echte gangmakersfeest van Lief en Leed Zoetermeer georganiseerd. Wethouder Ingeborg ter Laak (Zorg en Welzijn) opende de bijeenkomst op donderdag 28 september in het CKC. 

In Zoetermeer zijn er inmiddels al 60 Lief en Leedstraten. In een Lief en Leedstraat beheren zogenaamde gangmakers het Lief en Leedpotje met daarin € 75,-. Met dit geld, dat door de Gemeente Zoetermeer beschikbaar is gesteld, kopen zij kleine attenties en presentjes voor buren die het moeilijk hebben of buren die juist iets te vieren hebben. Een rompertje voor een pasgeboren baby’tje, een bosje bloemen om nieuwe buren mee welkom te heten of een fruitmand voor een zieke buur. Afgelopen donderdag kwamen 28 van deze Zoetermeerse gangmakers bij elkaar in het CKC om elkaar voor de eerste keer in het echt te ontmoeten.  

 

Meer contacten in de straat 

Aan verschillende tafels werden ervaringen, tips en ideeën uitgewisseld. Zo gaf een gangmaker uit Oosterheem aan dat een statafel in de straat ervoor zorgt dat mensen makkelijker een praatje met elkaar maken. Een andere gangmaker gaf aan dat een culturele uitwisseling, bijvoorbeeld door allemaal iets te koken uit je land van herkomst, kan zorgen voor meer contacten in de straat. Tijdens corona merkten de meeste gangmakers dat het extra belangrijk was om goed contact met de buren te hebben. In verschillende straten gebruikten buren een groepsapp om hulp aan te bieden en een oogje in het zeil te houden. 

Het Lief en Leedpotje heeft in vrijwel alle straten ervoor gezorgd dat de drempel om hulp te vragen of te bieden lager is geworden. “Nu klop ik ook gerust eens aan bij iemand die ik eerder nog niet kende, want ik doe dat gewoon als gangmaker”, aldus een deelnemer. 

 

Week tegen Eenzaamheid 

In het kader van de Week tegen de Eenzaamheid kregen alle gangmakers aan het eind van de avond nog een presentje en een huiswerkopdracht mee. Met de “Bakkie met je Buur” mokken, gevuld met theezakjes en iets lekkers gaan zij deze week langs bij een buur die wel wat gezelschap kan gebruiken. Zo zorgt Lief en Leed ervoor dat niemand in de straat meer buiten de boot valt. 

Inwoners die ook graag gangmaker willen worden en van hun straat een Lief en Leedstraat willen maken kunnen zich melden op www.liefenleedzoetermeer.nl 

Foto: BeeldInZicht 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-