DSC02513a wOndanks een herfstig slot blonk de eerste herfstmaand als geheel uit door rustig en warm weer. Dat maakte nog veel goed van het tot dan toe tegenvallende ‘warme seizoen’ dat van april tot en met september duurt.

September begon aangenaam door vanaf de 2e te starten met een lange reeks warme (20+) en zelfs zomerse dagen (25+). Van de 6e tot en met de 9e hadden we in onze stad zelfs vier van dergelijke zomerse dagen op rij bij veel zon. En dan te bedenken dat Zoetermeer de voorbije augustus niet één zo’n dag scoorde! Op de 8e werd hier het maximum (bijna 27 graden) van de voorbije maand gemeten. Daarna werd het wat minder warm hoewel de teller van het aantal warme dagen flink bleef doortikken; daarvan scoorden we er maar liefst 22 in Zoetermeer en dat is uitzonderlijk veel.

 

September was warm, zeer droog en vrij zonnig

Het kalme, droge en aangename weer hield tot de 27e stand en tot die datum leek september uit te groeien tot een extreem droge maand. Vanaf de 27e echter viel er nog aardig wat regen in Zoetermeer (ruim 10 mm). Samengevat kan de eerste herfstmaand bijgeschreven worden als warm en toch nog erg droog ondanks de genoemde buien aan het eind van de maand. Met de hoeveelheid zon zat het wel snor want die scheen ruim meer dan wat normaal is voor september. Opvallend was ook dat de nachten (erg) zwoel bleven; alleen op de 21e daalde het kwik tot onder de 10 graden.

 DSC02497a w  DSC02531a edited 1 w

September maakte veel goed van het zogenaamde warme seizoen

DSC02498a wNaast de officiële zomermaanden kun je ook april, mei en september meenemen als maanden van het jaar waarin we ook dikwijls van warm weer kunnen genieten. Wat dat betreft vielen vooral april en mei dit jaar in negatieve zin erg uit de toon omdat ze koud en nattig waren. Juni was daarentegen record warm maar de hoogzomermaanden juli en augustus vielen flink tegen waardoor we een negatief gevoel dreigden over te houden aan het warme seizoen tot dan toe. Maar gelukkig zette september afsluitend nog heel veel recht! Heel opmerkelijk, én uitzonderlijk, is tot slot dat Zoetermeer dit jaar geen enkele tropische dag (30+) scoorde, zeker als je bedenkt dat we in de voorbije jaren telkens handenvol van dergelijke dagen in onze stad hadden.

 

Oktober steekt van wal met herfstweer

De tweede herfstmaand gaat op dezelfde voet verder als waar september eindigde: met regelmatig regen en soms ook veel wind. Er zijn nu aanwijzingen dat het weerbeeld eind volgende week flink opknapt. Wie weet krijgen we nog een ‘Indian summer’; daarvan gaf september alvast het goed voorbeeld!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-